Nemčija vrača v službo 100 tankov leopard 2A6

by Urednik

ŠTEVILO TANKOV V NEMŠKI VOJSKI SE BO POVEČALO KAR ZA TRETJINO

Nemška vojska načrtuje, da bodo  ponovno kupili 100 glavnih bojnih tankov KMW leopard 2A6, ki čakajo v skladiščih, s tem “nakupom” bodo povečali število tankov v Bundeswehru na približno 328 iz sedanjih 250 tankov leopard 2.

Nemčija  naj bi s tem nakupom pokazala prizadevanje za to, da so njene čete pripravljene za ukrepanje v odziv na zaskrbljenost glede nedavnih ruskih aktivnosti. Odločitev za obnovo svoje vojaške moči prihaja sočasno z odločitvijo zveze NATO, da poskuša pospešiti odzivni čas odzivnih sil po lanski priključitvi Krima k Rusiji in konfliktov v Ukrajini.

Tiskovni predstavnik nemškega obrambnega ministrstva Jens Flosdorff je v petek 10. aprila 2015 dejal, da bodo za potrebe Nemške vojske od nemške obrambne industrije odkupili nazaj tanke leopard 2 v vrednosti 22 milijonov €. Tanke leopard 2 (različica A6), ki se jim je Nemčija v velikem številu že odpovedala, sedaj hranijo v skladiščih, veliko pa so jih tudi že odprodali v tujino. Nemška vojska je sicer imela v svoji sestavi okoli 2.350 glavnih bojnih tankov leopard 2 v vseh različicah. Da bi zmanjšali stroške vzdrževanja so v zadnjem desetletju prodali, podarili ali uničili približno 90% svojega tankovskega inventarja. V marcu 2015 so uporabljali približno 230-250 tankov leopard 2.

Tik pred koncem hladne vojne, leta 1980, je imela Zahodna Nemčija več kot 3500 tankov, zdaj, sedemdeset let po drugi svetovni vojni, jih ima Nemčija samo 250, posledica tega pa je, da si morajo vojaki iz različnih enot deliti tanke in težko oborožitev.

 “Ministrstvo se je odločilo, da dvigne zgornjo mejo števila tankov za prihodnost na 328,” je dejal Flosdorff na novinarski konferenci. Ta odločitev, da bo imel Bundeswehr največ 328 tankov v svoji sestavi, je tako popolnoma obrnila na glavo štiri-letno odločbo za zmanjšanje števila tankov.

Glede na Natove nove cilje glede fleksibilnosti in hitrega odzivnega časa, mora Nemčija zagotoviti, da se lahko razporedi čete s pravo opremo na pravo mesto v kratkem času, je dejal tiskovni predstavnik in dodal: “To lahko uspe samo, če opreme ne bo treba najprej premikati po državi.”

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Nemški tanki leopard 2 v akciji

Povezani članki