Novi ruski raketni vlak z izpeljanko podmorniške rakete RSM-56 bulava

by Urednik

RUSI OBUDILI RAZVOJ RAKETNEGA VLAKA

Dmitrij Rogozin iz ruskega državnega podjetja Roscosmos je po poročanju nekaterih virov napovedal razvoj nove vrste balistične rakete na osnovi podmorniške medcelinske balistične rakete RSM-56 bulava, ki jo bo mogoče izstreliti z raketnega vlaka.

Med hladno vojno je Rusija začela razvijati bojni železniški raketni sistem(BŽRK) oz. raketni vlak tipa 15P961 molodec. Prve enote BŽRK so začele svojo bojno pripravljenost leta 1987. Skupaj so jih do leta 1992 zgradili 12.  Zatem sta Rusija in ZDA podpisali sporazum o omejevanju strateške ofenzivne oborožitve, po katerem so morale ruske raketne enote umakniti iz oborožitve vse BŽRK tipa 15P961 molodec. Toda Rusija je uradno izstopila iz sporazuma in zadnji molodec je bil umaknjen s stanja stalne pripravljenosti šele leta 2005.

Rusija je nato v letu 2010 ponovno obudila zamisel o razvoju novega raketnega vlaka z medcelinskimi balističnimi raketami, ki bi se lahko uporabljal tudi kot mobilni raketni ščit. Novi raketni vlak so poimenovali barguzin (NATO: SS-X-32Zh), po načrtih bo lahko prevažal 6 medcelinskih balističnih raket RS-24 yars. Razvoj novega raketnega vlaka je v letu 2017 zastal zaradi pomanjkanja finančnih sredstev.

Kot vse kaže, se sedaj projekt nadaljuje, vendar naj bi z raketnega vlaka izstreljevali novo različico balistične rakete na trdo gorivo medcelinskega dosega RSM-56 bulava (NATO: SS-N-32), ki jo sicer uporablja Ruska mornarica na podmornicah razreda borei.

Glede na nekatere tehnične informacije, objavljene na risbi, naj bi nova raketa nosila 8 do 10 jedrskih bojnih glav in bo lahko dosegla cilj na največji razdalji 8000 km.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki