Obrambni minister Šarec v Koloradu

by Urednik

Slovenija ceni odnos, ki se je v 30 letih razvil med Slovensko vojsko in Nacionalno gardo Kolorada

Minister za obrambo Marjan Šarec se v Zvezni državi Kolorado udeležuje počastitve 30-letnice sodelovanja med Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in Nacionalno gardo Kolorada. Ob tej priložnosti se je srečal z guvernerjem Kolorada Jaredom Polisom in poveljnico Nacionalne garde Kolorada brigadno generalko Lauro L. Clellan.

»Slovenija ceni odnos, ki se je v zadnjih 30 letih razvil med Slovensko vojsko in Nacionalno gardo Kolorada. V zadnjih treh desetletjih smo se drug od drugega veliko naučili in verjamem, da bo tako tudi v prihodnje,« je poudaril v svojem nagovoru na slovesnosti ob počastitvi visoke obletnice in se brigadni generalki Nacionalne garde Kolorado Lauri L. Clellan zahvalil za dolgoletno tvorno sodelovanje.

Sodelovanje je sprva temeljilo na aktivnostih vojska-vojski, kar je Slovenski vojski omogočilo izmenjavo strokovnjakov in njihovega znanja. Skozi leta so se aktivnosti preusmerile na specifična, za nas strateško pomembna področja, kot so vojaške vaje in usposabljanja, področje vojaškega gorništva in bojevanja v gorah, vojaškega letalstva. V zadnjih letih sodelovanje poteka tudi na področju kibernetske varnosti.

ZDA smo, po besedah ministra Šarca, hvaležni za podporo, zagotovljeno na področju izobraževanja in usposabljanja. »Da bi okrepili naše sodelovanje, smo marca prvič izvedli pogovore skupine na visoki ravni za obrambo. Veseli me, da se bo skupina naslednje leto znova srečala v Sloveniji,« je še dodal minister.

Sodelovanje z Nacionalno gardo Kolorada je bilo in je tudi danes, po besedah ministra Šarca, izrednega pomena za razvoj Slovenske vojske. Reden dialog na ravni strateške obrambne politike s stalnimi in iskrenimi izmenjavami mnenj o aktualnih varnostnih izzivih v Evropi in svetu pa je plod našega dolgoletnega sodelovanja. »Ustvarili smo trdne temelje za soočanje s prihajajočimi izzivi. Veselimo se nadaljevanja sodelovanja in partnerstva,« je v nagovoru ob srečanju z guvernerjem Polisom poudaril minister Šarec.

O sodelovanju med Ministrstvom za obrambo in Nacionalno gardo Kolorada

Začetki obrambnega sodelovanja med Ministrstvom za obrambo in Nacionalno gardo Kolorada segajo v leto 1993, ko je bil s strani ZDA vzpostavljen meddržavni partnerski program (The State Partnership Programe).Za razvoj Slovenske vojske je bilo sodelovanje z Nacionalno gardo Kolorada izrednega pomena. Sprva je sodelovanje temeljilo predvsem na aktivnostih vojska-vojski, kar je Slovenski vojski v programih izmenjav omogočilo dostop do vojaških in civilnih strokovnjakov ter njihovih znanj. V začetnem obdobju razvoja Slovenske vojske je bilo tovrstno sodelovanje zelo dragoceno ter je odločilno pripomoglo k razvoju zmogljivosti in doseganju interoperabilnosti med vojskama ter posledično znotraj zavezništva.

Skozi leta se je sodelovanje preusmerilo na specifična in za nas strateško pomembna področja, med katerimi so vojaške vaje in usposabljanja, področje vojaškega gorništva in bojevanja v gorah, vojaškega letalstva, jedrske, radiološke, kemične in biološke obrambe (JRKBO), zaščite in reševanja, v zadnjih letih pa sodelovanje poteka tudi na področju kibernetske varnosti in obrambe.

(SOJ MORS, foto: GOV, Bruno Toič)

Povezani članki