Osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske – 15. maja v Kranju

by Urednik

15. MAJA PRAZNUJEMO DAN SLOVENSKE VOJSKE

Dan Slovenske vojske – 15. maj – zaznamuje mejnik iz časa priprav na osamosvojitev, ko je Slovenija  leta 1991 sprejela na obvezno služenje vojaškega roka prvo generacijo slovenskih nabornikov. Prvi naborniki so zaprisegli v v 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru, kjer je služilo 120, in v 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani, kjer je bilo 180 nabornikov.

V počastitev dneva Slovenske vojske bo v četrtek 15. maja 2014 ob 13. uri v Vojašnici Petra Petriča v Kranju potekala osrednja slovesnost. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, zbrane na slovesnosti pa bosta pozdravila tudi minister za obrambo Republike Slovenije Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič.

Slovesnost bo odprta za javnost, na njej pa bo sodeloval tudi Orkester Slovenske vojske in pripadniki Enote za protokol Slovenske vojske, ki bodo v počastitev dneva Slovenske vojske v neposredni bližini prireditvenega prostora izstrelili tri salve iz šestih topov.

Začetek slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske bo v četrtek, 15. maja ob 13. uri, neposredni prenos pa si lahko ogledate tudi na 2. programu Televizije Slovenija ali preko spleta.

Pripravil: A. Knific, Jure Mikelj, vir: MORS, foto: Robert Cotič – SV

VIDEO: Slovenska vojska 1991-2012

02/05/2014

15. maj je dan Slovenske vojske in bo zaznamovan z osrednjo slovesnostjo v Kranju in z majskimi dnevi odprtih vrat slovenskih vojašnic.

Povezani članki