Pakistanska policija bo kupila 20 srbskih oklepnikov lazar II 8×8

by Urednik

SRBIJA USPEŠNO PRODAJA OKLEPNA BOJNA VOZILA LAZAR II V PAKISTAN

Pakistan policija se je odločila, da kupi najmanj 20 srbskih oklepnih bojnih vozil lazar II 8×8, ki jih od avgusta 2013 testira tudi Pakistanska vojska.

Po navedbah časopisa Express Tribune  je pakistanska policija pokazala interes za nakup tujih pehotnih oklepnih vozil, preizkušali pa so vozila iz vsaj petih držav – Turčije, Ukrajine , Rusije, Srbije in Združenih držav Amerike.

 Vsekakor  ne čudi odločitev za srbsko oklepno vozilo lazar II 8×8, potem ko se je tudi Pakistanska vojska poleti 2013 odločila za nakup treh srbskih oklepnih pehotnih vozil za testiranje, kar smo poročali tudi v članku Pakistanska vojska naročila 3 srbska oklepna vozila LAZAR II. Pakistan namreč želi kupiti licenco za izdelavo srbskih oklepnikov lazar II.

Vendar pa je dotrajanost sedanjih lahkih oklepnikov mohafiz  pakistansko policijo očitno prisilila v predčasni nakup, še posebno zaradi nekaj smrtnih žrtev med policisti, ko so naboji predrli oklep. V boju proti kriminalcem so leta 2012 v osemdnevnem posredovanju v Lyari izgubili kar 18 lahkih oklepnikov mohafiz, ki so jih uničile ročne bombe, rakete in protiletalski topovi. Oklepnike mohafiz so pakistanska podjetja razvila na podvozju terenskega vozila Land Rover defender 110.

Zaradi vseh teh izgub se je pakistanska policija odločila, da nabavi najmanj 20 srbskih oklepnikov lazar II. “Srbija je edina država, ki nam je dala živo predstavitev odpornosti s streljanjem in bombardiranje oklepnega vozila, medtem ko smo bili v njem,” je dejal predstavnik policije Dost Ali Baloch. “Poleg tega na je Srbija ponudila tudi dobavo oklepnih pehotnih vozil v dveh fazah, konec decembra 2013 pa so ponudili najnižjo ceno  okrog 11 milijonov USD za 20 oklepnikov.”

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Pakistanska vojska je naročila 3 srbska oklepna bojna vozila (AFV) LAZAR II za boj proti terorističnim grožnjam na zahodni meji Pakistana.

Povezani članki