Poljaki kupujejo 882 lahkih mobilnih vojaških vozil 4×4

by Urednik

POLJSKI RAZPIS ZA NOVA VOJAŠKA TERENSKA VOZILA 4X4

Poljska je objavila razpis za nakup 882 lahkih mobilnih vojaških vozil 4×4 v oklepni in neoklepni različici, ki bodo lahko prevažali 8 vojakov in voznika. Z njimi želijo zamenjati vojaška terenska vozila honker 4×4.

Skorajda ne mine mesec, ko ne poročamo o kakšnem novem nakupu za Poljsko vojsko. Tako zdaj ameriški, francoski, avstrijski in poljski proizvajalci sodelujejo na natečaju za 882 novih visokomobilnih vozil v različnih verzijah.

Vozila bodo kupili tako v oklepni kot neoklepni verziji, zamenjalo pa bo že precej zastarela domača vozila Tarpan honker (skupaj jih imajo več kot 1200), s čemer naj bi povečali mobilnost Poljske vojske. Skupaj se je na natečaju “nagnetlo” 14 proizvajalcev, vse od izdelovalca ameriških humveejev  (AM General), obrambne divizije francoskega Reanulta Truck Defence, avstrijskega Franz Achleitner Fahrzeugbau, do domačih – poljskih proizvajalcev AMZ Kutno, Poljski obrambni holding (PHO) in WB Electronics.

Začetne ponudbe naj bi proizvajalci oddali do 8. septembra, vendar so zaradi velikega zanimanja prijavni rok podaljšali do 10. oktobra 2015. Program, imenovan Mustang, vodi Oborožitveni inšpektorat poljskega obrambnega ministrstva, ki nadzoruje vse glavne nabave za poljske oborožene sile.

Novo visokomobilno in zmogljivo vozilo za potrebe Poljske vojske bo štirikolesnik 4×4, ki bo lahko prepeljal do osem vojakov in voznika. Neoklepna verzija ne sme tehtati več kot 3,5 tone. Dobave novih vojaških vozil načrtujejo za obdobje 2016-2022.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki