Poljska naročila protioklepne rakete spike za rosomahe

by Urednik

POLJSKA NADGRAJUJE SVOJE OKLEPNIKE PATRIA AMV 8X8 (ROSOMAH)

Zadnja različica poljskih rosomahov – Patrijinih oklepnih osemkolesnikov, ki se jim je Slovenija po dobavljeni prvi seriji vozil odrekla – bo dobila novo nadgradno oborožitveno postajo brez posadke (RCWS) z dvema protioklepnima raketama spike-LR.

Poljski oborožitveni inšpektorat je izbral izvajalca del – podjetje Mesko, ki bo dobilo za dobavo 1000 protioklepnih vodenih raket spike 150 milijonov USD. Z njimi bodo opremili oklepna kolesna vozila rosomah – Patria AMV.

Poljska oklepna vozia KTO ropsomah 8×8 so trenutno opremljena s kupolami hitfist 30-mm, ko pa bodo dobili še rakete spike, bodo dobili oznako rosomah mk.2.

Med oborožitevno razstavo MSPO v Huta Stalowa Woli (HSW) so prvič predstavili drugo prototipno vozilo, opremljeno z brezposadkovno kuplo ZSSW-30, zasnovano za različico oklepnika rosomah M2 IFV.

Oklepno vozilo KTO rosomah z raketami spike

Top 30 mm (hitfist-30P) ostaja enak kot na prvi različici rosomaha, zdaj pa se bosta verižnemu topu pridružila še dva lanserja Rafaelovih protioklepnih raket (ATGM) spike-LR. Namerilne naprave o prispeval proizvajalec Selex (mednarodno podjetje s sedežem v Italiji in Veliki Britaniji), v vozilu pa imata strelec in poveljnik neodvisen opazovalno-namerilni sistem ES.

Zanimivo, da je slovenski zastopnik rafaela v v postopku izbire slovenskega osemkolesnega oklepnega vozila ponujal konfiguracijo oborožitvene postaje s 30 mm topom in dvojnim lanserjem raket spike, vendar je prišla v ospredje takrat nepreizkušena Elbitova verzija nadgradne postaje brez protioklepnih raket spike (ob desetih patrijah – svarunih z enojnim minometom 120 mm), navsezadnje pa je SV potem dobila (precej šibkejšo) Kongsbergovo oborožno postajo z mitraljezom 12,7 mm (rafaelova je imela top ter par raket spike).

Pripravil: B. Knific, foto: KTO

SORODNE NOVICE:

MSPO 2015 – razmah poljskega oklepnika rosomah 8×8

Poljska oborožitvena skupina – PGZ je na obrambni razstavi MSPO 2015 v Kielcah prikazala nekaj različic oklepnikov družine rosomah-M 8×8 (izdelujejo jih po licenci finske Patria AMV).

Poljska naročila še 200 oklepnih vozil Patria AMV (KTO rosomak)

Poljska je naročila dodatnih 200 pehotnih oklepnih vozil Patria AMV 8×8, ki jih bo po licenci izdelalo poljsko obrambno podjetje Wojskowe Zaklady Mechaniczne SA (WZM SA).

Povezani članki