Poljska vojska naročila izvlečna vozila rosomak WRT 8×8

by Urednik

POLJAKI NADALJUJEJO PROIZVODNJO OKLEPNIKOV ROSOMAK (Patria AMV)

Poljska družba Rosomak S.A. je sporočila, da so podpisali pogodbo z državnim oborožitvenim inšpektoratom o dobavi težkih izvlečnih vozil rosomak WRT (Wóz Rozpoznania Technicznego), ki jih bodo uporabljale enote, opremljene z osemkolesniki rosomah (poljska licenčna vozila Patria AMV).

Gre za skupaj 27 težkih izvlečnih osemkolesnih vozil v vrednosti 200 milijonov poljski zlotov. V sklopu te pogodbe so podpisali še pogodbi s poddobaviteljema Scania Power Poljska in Cargotec. Izvlečna vozila bodo opremili s specialno opremo za izvlačenje HIAB, kakršno že vgrajujejo na šasije vozil Scania.

Oklepno bojno vozilo rosomak-WRT je opremljeno z hiab dvigalom z nosilnostjo 1 tono, orodji za diagnosticiranje in vzdrževanje, pnevmatskim priključkom, dvema generatorjema (en prenosni), šotorom in premičnimi svetili, ki omogočajo delo inženircev tudi ponoči. Posadka vozila rosomak-WRT je sestavljena iz 4-5 vojakov: voznika, poveljnika, dveh mehanikov in lahko tudi zdravnika. Oklepnik je oborožen z daljinsko vodeno oborožitveno postajo (RWS) ZSMU-1276A3 kobuz z mitraljezom UKM-2000C kalibra 7,62 mm, kot tudi samoobrambnim sistemom  SPP-1 Obra-3, povezanim z dimnimi granatami. Vloga inženirskega oklepnega vozila KTO rosomak-WRT je zagotavljanje osnovne inženirske podpore za poškodovane oz. pokvarjene oklepnike KTO rosomak 8×8 na bojišču.

Gre za tipična podporna vozila za večnamensko rabo, namenjena uporabi v enotah, opremljenih z bojnimi oklepniki rosomah (Patria AMV). Tako se nadaljuje sodelovanje poljske obrambne industrije ob projektu rosomah, obenem pa imajo Poljski tudi izvozne ambicije, saj vidijo potencialni trg za ta vozila tudi v tujini.

Pripravil: B. Knific, foto: Altair

Povezani članki