Raketni sistem tor-M2U prvič med vožnjo sestrelil tarčo

by Urednik

RUSKA VOJSKA PREIZKUSILA DELOVANJE SISTEMA TOR-M2U MED VOŽNJO

Rusija je uspešno izvedla prva testiranje v streljanju s premikanjem položaja naprednega raketnega sistema zemlja-zrak tor-M2U. Ruska vojska je novo različico (U) raketnega sistema zračne obrambe Tor-M2 javnosti prvič pokazala med letošnjo moskovsko vojaško parado ob Dnevu zmage (9. maj).

Testiranje so potekala na vojaškem vadbišču Kapustin Yar v južni ruski regiji Astrahan, kjer je mobilni protiraketni sistem Tor-M2U med vožnjo s hitrostjo 25 km/h po razgibanem terenu uspešno izsledil in z uničil manevrirno raketo na oddaljenosti osem kilometrov.

Obrambni raketni sistem tor-M2U, oborožen z izstrelki zemlja-zrak, je zasnovalo rusko podjetje Almaz – Antey, namenjeno pa je za uničevanje letal, helikopterjev, vodenih izstrelkov,  brezpilotnih letal in balističnih groženj kratkega dosega.

Protiletalski raketni sistem kratkega dosega tor-M2U je najnovejša različica sistema tor-M2 (NATO: SA-15D gauntlet) v službi Ruske vojske, ki ima sistem z izboljšanimi algoritmi za prepoznavanje, prepoznavanje in določanje prioritetnih ciljev, ki lahko sledi ter uniči štiri grožnje hkrati.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki