Rusija bo namestila vojake le dobrih 80 km od Aljaske

by Urednik

RUSKA VOJSKA ŠE NAPREJ KREPI PRISOTNOST NA SKRAJNIH DELIH DRŽAVE

Rusija je objavila načrte za namestitev nove priobalne (obrambne) vojaške divizije vzdolž vzhodne obale ruskega Daljnega vzhoda, po katerih bo nekaj deset vojakov nameščenih le 86 kilometrov od ameriške Aljaske.

Ruska vojska naj bi do leta 2018 udejanila novo razporeditev vojakov, ki bodo odgovorni za obrambo ruskega ozemlja na redko poseljenem Daljnem vzhodu, ki se razteza od meje z Aljasko do spornega Kurilskega otočja (lastijo si ga še Japonci).

Ruski obrambni minister Sergej Shoigu pričakuje, da bo nova namestitev vojakov “zagotovila nadzor nad zaprtimi pomorskimi conami Kurilskega otočja in Beringovega preliva, krila Pacifiško floto v daljnovzhodnih ter severnih pomorskih conah in povečala bojno sposobnost mornariških strateških jedrskih sil”. Ob tem naj bi Ruska vojska na ta območja namestila tudi sodobne raketne sisteme, ki bi z lahkoto ogrozili ameriško ozemlje, in vojaške lovce ter bombnike.

Kot je bilo pričakovati, se je Rusija odzvala na načrte ZDA in njihov razvoj novih vojaških sistemov prilagojenih za bojevanje v skrajnih (mrzlih) razmerah. Rusija se sicer zadnje desetletje načrtno pripravlja na morebitno “obrambo” do sedaj skoraj nedostopnih (zaledenenih) predelov severnega pola, kjer naj bi se skrivala številna naravna bogastva (nafta, plin, rude).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki