Rusija in Kazahstan pripravljata skupno proizvodnjo BMPT »terminator«

by Urednik

PROIZVODNJA OKLEPNEGA VOZILA BMPT TERMINATOR VSE BLIŽJE

Vodstvo družbe Uralvagonzavod pričakuje, da bodo pogovori o ustanovitvi skupnega podjetja s Kazahstanom kmalu sklenjena. Novoustanovljeno podjetje bo izdelovalo bojna vozila BMPT terminator (ramka-99) za podporo tankom, je sporočil Aleksej Maslov, posebni predstavnik družbe, zadolžen za vojaško-tehnično sodelovanje, novico pa je prenesel ITAR-TASS.

Po besedah Maslova bo ruska stran v okviru omenjenega dogovora o sodelovanju proizvajala bojne module in rezervne dele za »terminatorja«, Kazahstanci pa bodo izdelovali šasije vozil. Bojna vozila za podporo tankom bodo sestavljali v Kazahstanu od začetka prihodnjega leta naprej. »Uralvagonzavod« in »Kazahstan Engeenering« sta septembra na paritetni osnovi lani podpisala sporazum o ustanovitvi podjetja za proizvodnjo »terminatorjev«.

Podrobneje smo o ruskem bojnem oklepnem vozilu za podporo tankov BMPT terminator (ramka-99) pisali v reviji Obramba, februar 2012. Spodaj si preberite celoten članek Stankota Arsića z naslovom Novo rusko bojno oklepno vozilo BMPT RAMKA-99.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Rusko oklepno vozilo BMPT terminator (ramka-99)

Novo rusko bojno oklepno vozilo BMPT RAMKA-99

TERMINATOR

BMPT terminator je novo rusko oklepno vozilo za neposredno podporo tankom v boju proti raznovrstnim orožjem in zaščiti presega nekatere tanke. Uvrstimo ga lahko v kategorijo protiterorističnih sredstev, njegova osnovna naloga pa je zavarovanje tankov na bojišču.

Izkušnje iz vojn v Afganistanu v osemdesetih letih in pozneje v devetdesetih v Čečeniji, v katerih so sovjetske oz. pozneje ruske enote utrpele velike izgube tankov in drugih oklepnih bojnih vozil, so pokazale, da njihovo močno orožje ni ustrezno za boje v planinskem svetu, kaj šele gorskem, pa tudi ne v urbanih okoljih, za delovanje proti dvignjenim ciljem zaradi omejene elevacije orožij. Opiranje samo na ogenj protiletalskih in daljinsko upravljanih mitraljezov na kupoli pa ne zadošča za nevtraliziranje ognjenih točk v zaklonilnikih in utrjenih objektih. Uporabo tankov so dodatno zapletala ročna orožja za protioklepni boj, prenosne in premočne protioklepne rakete, mine in improvizirana eksplozivna sredstva, bojna letala in helikopterji ter samousmerjevalni artilerijsko-raketni izstrelki.

Na podlagi teh izkušenj so ruski vojaški strokovnjaki od konstruktorjev zahtevali zasnovo novega bojnega oklepnega vozila. V obdobju od leta 1998 do 2006 so razvili nekaj različic novega BMPT (bojevaja mašina poderžki tankov), oklepnega bojnega vozila za neposredno ognjeno podporo tankom na bojišču. Zavod v Čeljabinsku je ponudil model s spremenjeno kupolo in šasijo tanka T-72 z dvema topoma 2A22 30 mm in topom 2A70 100 mm, mitraljezom PKTM 7,62 mm

(Rusko: Боевая машина поддержки танков, Bojevaja Mašina Poderžki Tankov) in dvema avtomatskima bombometoma AG-17. Hkrati je konstruktorska pisarna Uralvagonzavod iz Nižnjega Tagila razvila različico z dvema topoma 2A42 30 mm, sovprežnim mitraljezom PKTM 7,62 mm, daljinsko upravljanim mitraljezom 7,62 mm pri poveljniku, zabojnikom s štirimi protioklepnimi vodljivimi raketami kornet 9M-133 in dvema avtomatskima bombometoma AG-1730 mm.

RAZVOJ

Vojne, značilne za minuli desetletji (spopadi nizke intenzivnosti, boji z odpadniškimi in terorističnimi silami, boji v urbanem okolju ipd.), so pokazale, da je za učinkovito delovanje tankov na bojišču nujno novo bojno sredstvo, ki bi tankom na bojišču ponujalo neposredno bojno podporo in zaščito v boju. Z drugimi besedami: imelo naj bi dve vlogi hkrati, zaščitnika tankov (telesni stražar) in odstranjevalca sredstev, nevarnih za tank (terminator). Bojno vozilo naj bi s široko paleto bojnih delovanj na več ciljev hkrati na različnih razdaljah in smereh nevtraliziralo in/ali odstranilo morebitne ognjene točke, nevarne za tank. Ob upoštevanju vseh teh zahtev so ruski konstruktorji iz Uralvagonzavoda iz Nižnjega Taglina začeli snovati novo oklepno vozilo in ga označili s šifro „objekt 199“. Zanj so razvili daljinsko (iz vozila) upravljano kupolo z nizkim profilom (oborožitvena postaja) za vgrajevanje  različnih orožij. Prvi model – BMPT-01 – so razvili na šasiji tanka T-72B oziroma T-90S. Oborožili so ga z enocevnim topom 2A42 30 mm, sovprežnim mitraljezom PKTM 7,62 mm, štirimi lanserji protioklepnih raket kornet v zabojnikih in dvema avtomatskima bombometoma AG-17 30 mm. Za zaščito so uporabili ERO (eksplozivno-reakcijski oklep) kontakt-5.

Leta 2002 so izdelali model BMPT-02 z oznako ramka-99, zasnovan na šasiji tanka T-90A. Vozilo so oborožili z dvocevnim topom 2A42 30 mm, sovprežnim mitraljezom PKTM 7,62 mm, štirimi ločenimi zabojniškimi lanserji protioklepnih raket 9M-120 ataka in dvema avtomatskima bombometoma AG-17D 30 mm. Do leta 2006 so posodobili oklep in opazovalno-namerilni sklop ter ojačili šasijo po vzoru tankov T-80B/T, T-72B/T in T-72BM. Hkrati so na poligonih preizkusili gibljivost, zaščito in streljanje. Do danes so spremenili in preoblikovali oklepno zaščito, dodatni oklep, elektronske sisteme za opazovanje in namerjanje, ojačili zaščito pred protioklepnimi raketami in IES, vgradili zmogljivejši motor ter opravili še nekaj manjših izboljšav. Masa vozila je 47 t.

Rusko oklepno vozilo BMPT terminator (ramka-99)

VELIKA OGNJENA MOČ

Za bojno vozilo ramka-99 terminator je značilna izjemno kompleksna in močna oborožitev: sovprežna avtomatska topa 2A42 30 mm s po 900 granatami,  nanizanimi v nabojnike, sovprežni mitraljez PKTM 7 62 mm z 2.100 naboji v nabojnikih, štirje zabojniki – lanserji protioklepnih raket 9M120 ataka (NATO klasifikacija AR-9 spiral-2) in dva avtomatska bombometa AG-17D 30 mm s po 300 bombami.

Topova sta učinkovita proti lahkim oklepnim vozilom na razdaljah do 1.500 m, na odkrito živo silo in lanserje protioklepnih raket na razdaljah do 4.000 m, na nizkoleteče helikopterje in letala do podzvočne hitrosti na razdaljah do 2.000 m (do višine 2.000 m pri elevacijskem kotu od -5 do +45 stopinj). Topova streljata po azimutu 360 stopinj, odpirajo lahko posamični ali avtomatski ogenj (počasni rafal 300 nab/min, hitri do 800 nab/min). Topa uporabljata dve osnovni vrsti granat: trenutno-razpršne in trenutno-razpršno-zažigalne, pancirno-obeleževalne in pancirno-podkalibrne. Prebojnost podkalibrnega izstrelka RMS303 je 47 mm / 60°/1.000 m in 94 mm/90° RHA (valjanega) jekla.

Mitraljezi so prirejeni za delovanje proti živi sili v pičlo zavarovanih objektih in proti ostrostrelcem na razdaljah do 1.500 m. V zabojnikih-lanserjih so nameščene rakete dveh vrst: 9M120-1 ataka s tandemsko- kumulativno bojno konico (prebojnosti  800 mm RHA jekla) in 9M120-1F s trenutno-fugasno bojno konico in termobaričnim delovanjem. Lahko pa uporabljajo tudi rakete M-120M s tandemsko-kumulativno konico (prebojnosti 950 mm jekla) in rakete 9M220 z nekontaktnim bližinskim vžigalnikom , ki se aktivira v oddaljenosti 4 m od cilja. Rakete imajo nadzvočno hitrost (550 m/s) in skrajni doseg 5.800 m. Verjetnost zadetka cilja je od 0,69 do 0,9 na 4.000 m. Poleg osnovnega namena – protioklepni boj – rakete lahko usmerjajo tudi v zavarovane cilje, ognjene točke v utrjenih objektih, prav tako jih uporabljajo za protihelikoptersko obrambo. Sektor lansiranja raket je 360 ° po smeri in od -5 do + 25° po elevaciji.

Dva avtomatska bombometa AG-17D sta namenjena uničevanju žive sile in protioklepnih sredstev na odprtem prostoru in v zaklonilnikih. Nameščena sta levo in desno nad prednjo stranjo blatnikov, upravljajo ju daljinsko, iz vozila. Učinkovit domet bomb je 1.400 m, sektorji delovanja po elevaciji od -5 do + 25°, po smeri pa 27° v zunanjost in 5° proti sredini vozila.

Z avtomatiziranim sistemom za upravljanje ognja in napravami za daljinsko upravljanje lahko posadka strelja na štiri cilje hkrati: z dvema bombometoma AG-17D na dva cilja, na en cilj s topom 2A42 ali z mitraljezom PKTM 7,62 mm in na en cilj z lanserjem protioklepnih raket. Vsak član posadke, razen voznika, lahko sam namerja in strelja ter pri tem ne ovira delovanja orožja drugega.

Rusko oklepno vozilo BMPT terminator (ramka-99)

AVTOMATIZIRANO UPRAVLJANJE OGNJA

Kompleksen avtomatizirani sistem za upravljanje ognja zagotavlja vozilu krožno opazovanje terena in namerjanje tako z mesta kot med gibanjem, podnevi in ponoči, merjenje razdalje z laserskim daljinomerom in daljinsko upravljanje s celotnim sklopom orožij, vključno s protioklepnimi raketami 9M-120 ataka. Sistem ima namerilno napravo za namerilca BO7K2 s stabiliziranim vidnim poljem v obeh ravneh, dnevni optični kanal, termovizijsko kamero za težje pogoje opazovanja podnevi (prepoznavanje cilja na razdalji do 7.000 m) in ponoči (prepoznavanje cilja na razdalji do 3.500 m), laserski daljinomer in blok za polavtomatsko upravljanje s protioklepnimi raketami ataka na razdaljah od 400 do 5.800 m ter indikator izbranega cilja z blokom za upravljanje stabilizatorja oborožitve.

Poveljnik ima panoramsko namerilno napravo BO7KT za krožno opazovanje ( po azimutu 360°, po elevaciji od -5 do + 45°) ter namerjanje ponoči in podnevi. Naprava je stabilizirana v obeh ravneh in ima komutacijski blok BK-49-1, s katerim zagotavlja delovanje v vsakem načinu, vključno s prepoznavo, izbiro in spremljanjem cilja ter prevzemom termovizijske slike z namerilčevega sistema. Opremljen je tudi z namerilno napravo agat-MR za operaterje avtomatskih bombometov AG-17D s kombinirano dnevno-nočno kamero in vertikalnim stabilizatorjem vidnega polja. Oba operaterja neodvisno daljinsko namerjata in streljata iz svojih orožij.

Posadka ima na voljo več periskopov za opazovanje podnevi – šest TNPO-260 – za poveljnika in namerilca, dva TNP-165A za namerilca, po dva TNPO-160 za operaterja prednjih avtomatskih bombometov in en TNPO-160B za voznika. Periskopi so sestavni del sistema za upravljanje ognja. Voznik ima tudi binokularni periskop  aktivno/pasivnega sistema za nočno vožnjo TVN-5, vidi pa do 80 m v aktivnem režimu delovanja in do 180 v pasivnem. Poveljnik je opremljen s posebno nočno napravo PNV-90B-1M, ki jo nadene čez čelado, omogoča pa vidljivost do 200 m daleč.

Kompleks elektronskih naprav sistema za upravljanje ognja sestavljajo naprave za električno upravljanje kupole in oborožitve v njej, elektrostabilizator za horizontalno in vertikalno stabilizacijo orožja v kupoli, blok za upravljanje s protioklepnimi raketami, elektronska naprava za horizontalno premikanje poveljnikove panoramske namerilne naprave, blok za upravljanje režima ognja (posamično/ kratki rafali/ dolgi rafali/ rafalno streljanje), pa še naprava za izbiro cilja in odpiranje ognja, naprava za elektromotorno dovajanje nabojnika do uvodila, blok za televizijsko obdelavo slike poveljnikove opazovalno-namerilne naprave, digitalni balistični računalnik kupole in računalnik vozila, naprava za ugotavljanje nagiba vozila, meteorološki senzor s tipali vetra, atmosferskega tlaka, temperature zraka in temperature v notranjosti vozila ter registratorji porabe streliva.

DOBRA GIBLJIVOST      

Vozilo BMPT ramka-99 terminator poganja večgorivni, turbinsko polnjeni, vodno hlajeni 12-valjni dizelski motor V-92S2 moči 736 kW (1.000 KM), ki zagotavlja specifično moč 21,3 KM/t. To vozilu omogoča doseganje največjo hitrost na cesti od 60 do 65 km/h. Motor je gospodaren in z enim polnjenjem gorivnega rezervoarja omogoča vozilu avtonomijo približno 550 km. V prihodnje naj bi v vozilo vgrajevali zmogljivejši motor V-99 s 1.200 KM.

K motorju sodi mehanska transmisija s planetnim menjalnikom (7 + 1 stopnja prenosa) in hidravličnim upravljanjem. Menjalniki so konstrukcijsko izvedeni z bočnimi prenosniki moči in večlamelnimi frikcijskimi spojnicami ter zavornim mehanizmom v olju ohišja bočnih prenosov. Upravljanje z vozilom in menjavanje stopenj prenosa  – prestavljanje poteka s hidromehansko napravo ter vzvodi za upravljanje in menjavanje.

Gosenični del je širok 580 mm, ima pa 2 x 6 parov podpornih koles, 2 x 95  členov, povezanih z gumijasto-kovinskimi šarnirji, 2 x 3 nosilnimi kolesi gosenic in 2 x 3 hidravličnimi amortizerji. Obese so torzijske. Pogonska skupina omogoča dobro prehodnost na terenu, premagovanje do 30° vzpona, navpičnih ovir, visokih 0,85 m, jarkov, širokih 2,7 m, in vodnih ovir, globokih do 1,2 m (brez posebne priprave), ugrez globine 1,8 m, podvodno vožnjo v globini do 5 m v dolžini 1.000 m s posebno opremo za podvodno vožnjo. Členke gosenic lahko „obujejo“ v vložke iz gume, da jeklene gosenice ne uničujejo sodobnih cestišč.

Za napajanje z električno energijo, kadar glavni motor ne deluje, je vozilo opremljeno z dizelskim generatorjem DGU5-P27,5-VM-1 z nominalno močjo 5 kW (7,5 KM), vgrajenim zadaj na desnem blatniku.

VRHUNSKA ZAŠČITA

Na vozilu ramka-99 terminator so njegovi konstruktorji, kot trdijo, uporabili vrhunsko pasivno in aktivno zaščito na ravni sodobnih ruskih tankov, v nekaterih elementih pa še boljšo. Tako so na vozilo vgradili vse bistvene izboljšave za zaščito pred različnimi protioklepnimi in minskoeksplozivnimi sredstvi, pred radiacijo in požarom, načrtovali pa so jo predvsem zaradi zmanjševanja izgub in preživetja posadk v boju ob naraščajoči nevarnosti pred različnimi protioklepnimi sredstvi.

Kot pasivno zaščito so uporabili oklepno šasijo tanka T-90S, z dobro zavarovano  nizkoprofilno kupolo. Na zadnjem delu kupole so vgradili oborožitveno postajo, dodatno oborožitev pa v oklepljenih bočnih nišah. Zaščito so izboljšali z večplastnim kompozitnim čelnim oklepom, z dopolnilnimi pancirnimi ploščami in novo dinamično zaščito tretje generacije ERO relikt (učinkovita zaščita je večja od 950/1.320 mm jekla). Prednja spodnja plošča oklepa varuje 340/500 mm pred kinetično-kumulativnimi izstrelki, bočne zaščitne plošče pa imajo ekvivalent zaščite 540 mm pred kinetičnimi oziroma 750 do 900 mm pred kumulativnimi izstrelki. Bočni protioklepni zasloni so postavljeni ob celotni dolžini šasije in so izdelani v nekaj verzijah: iz armiranega gumiranega platna z elementi ERO (explosive reactive armor – eksplozivno reaktivni oklep) relikt ali s tanjšimi pancirnimi ploščami, obloženimi z elementi ERO, oziroma valovite pancirne plošče in elementi ERO ter rešetkasta ograja na zadnjem delu šasije na bokih in zadaj, odmaknjena 150 mm od osnovnega oklepa, oziroma zaslona.

Dodatni elementi jeklenih plošč in ERO so dvignjeni do višine osnovne kupole, predvidena pa je tudi bočna zaščita komponent oborožitve, z izjemo zabojnikov – lanserjev protioklepnih raket ataka. Takšna pasivna zaščita zagotavlja zanesljivo obrambo pred ročnimi protioklepnimi sredstvi za bližinski boj tipa RPG v krogu 360 stopinj. Strelivo za vso oborožitev, z izjemo raket ataka, je nameščeno v zavarovane zaboje v vozilu. To je opremljeno s filtrirnim prezračevalnim sistemom za zaščito pred RKB-agensi, notranjo stran pa so dodatno obložili s posebno maso, ki preprečuje prodor gama in nevtronskega sevanja. Tudi notranjost poveljniškega in namerilnega oddelka je posebej zavarovana in obložena z več plastmi kevlarja.

Za protipožarno zaščito so vgradili napravo ZEC-13-1 inej, ki deluje na podlagi halona 1381 (posadkovni del) in 1382 (motorno-transmisijski del). Deset optičnih 5- termičnih tipal zazna kritično morebitno povečanje temperature ali izbruh požara v nekaj stotinkah sekunde. Takoj po zaznavi požara se samodejno aktivira sistem za gašenje.

Za zaščito pred protitankovskimi minami in IED (improviziranimi eksplozivnimi napravami) je vozilo opremljeno z elektromagnetnim vžigalnikom, ki aktivira mino nekaj metrov preden bi nanjo zapeljalo vozilo. Za čiščenje min na vozilo vgradijo nekaj kolesnih  čistilcev min, pred prednjo ploščo pa lahko namestijo tudi dozerski nož za samovkopavanje vozila.

Sistem aktivne zaščite TŠU-1-7 štora prepoznava in moti usmerjanje protioklepnih raket z IR- ali laserskim snopom z IR-vabami ali dimnimi zavesami. Na kupoli vozila so razporejeni elektronski detektorji IR – laserskega sevanja, dva natančna senzorja spredaj, dva zadaj. Za zmanjšanje zaznavnosti vozila z elektronskimi opazovalnimi napravami so uporabili posebno prekrivno snov in maskirno barvo, ki zmanjšujeta učinkovitost IR in termovizijskih opazovalnih sistemov in samousmerjanje izstrelkov v vozilo za trideset odstotkov. Za motenje nasprotnikovih raket so na vozilo vgradili metalce dimnih bomb (2 x 6), ki jih odvržejo 60 do 80 m od vozila in ustvarijo dimno zaveso 10 x 15 m (vsaka dimna bomba) v treh sekundah. Izmet IR-vab sledi samodejno, potem ko IR-sprejemnik zazna nasprotnikovo samousmerjevalno raketo.

Rusko oklepno vozilo BMPT terminator (ramka-99)

DRUGA OPREMA IN NAPRAVE 

Ob standardni opremi posadke in pribora vozila, kakršne ima tudi tank T-90S, so v vozilo vgradili še radijsko napravo R-168-25VE-2 za zunanjo povezavo na taktični ravni. Deluje na kratkovalovnem in ultrakratkovalovnem območju z izhodnim signalom do 20 km, na mestu s specialno anteno do 50 km in s sposobnostjo oddajanja digitalnega signala do 65 km. Poleg tega je vozilo BMPT opremljeno še z napravo za notranje komuniciranje AVSUK-E.

Naprava za ogrevanje goriva in olja za motor ter transmisijo hkrati ogreva tudi notranjost vozila, kot dodatno ponudbo omenjajo vgrajen klimatizacijski sistem v notranjosti vozila. V prihodnosti bodo vozilo opremili še z ruskim satelitskim navigacijskim sistemom GLONASS, ki meri koordinate vozila z natančnostjo 25 m, sam položaj vozila bo poveljnik lahko odčital na elektronski karti v vozilu. Za večje udobje posadke so v vozilo vgradili udobne sedeže, posadka pa je ločena od bojne postaje, tako da smodniški plini ne prodrejo v bojni del.

Po ocenah strokovnjakov naj bi z BMPT ramka-99 terminatorji opremili sestave tankovskih enot v razmerju en BMPT poleg tanka, za urbani boj pa dva BMPT poleg enega tanka. Prav tako navajajo, da je tako oklepno bojno vozilo sprejemljivejše in ima svetlejšo prihodnost kot klasični tanki za sodelovanje v sodobnih oboroženih spopadih nizke intenzivnosti in bojih v naseljih proti terorističnim i n uporniškim silam. BMPT ramka-99 so doslej predstavili na razstavah oborožitve in vojaške opreme v Nižnjem Tagilu, Abu Dabiju in Minsku, avgusta lani pa tri vozila še na paradi ob dnevu neodvisnosti v Kazahstanu. Cena vozila naj bi bila podobna ceni sodobnega tanka.

OKVIR

Strokovnjaki navajajo, da naj bi se z zamenjavo tanka z novim BMPT ramka-99 terminatorjem povečala učinkovitost tankovskega voda za tretjino, vozilo pa lahko nadomesti vlogo dveh mehaniziranih vodov (šest bojnih vozil pehote). Iz tega oklepnika je moč streljati na štiri različne cilje hkrati ob istočasni učinkoviti krožni zaščiti pred nevarnimi protioklepnimi sredstvi za bližinski boj. Učinkovitost rakete 9M120-1F s trenutno-fugasno bojno konico in termobaričnim delovanjem je enaka delovanju artilerijskega izstrelka 155 mm; učinek 10 rafalno izstreljenih granat iz topa 2A42 30 mm pa doseže učinek havbičnega izstrelka kalibra 122 mm.

Avtor: Stanko Arsič, objavljeno v reviji Obramba, februar 2012

Povezani članki