Rusija potrdila namestitev balističnih raket na meji zveze Nato

by Urednik

RUSKA VOJSKA PRERAZPOREDILA VSAJ 10 RAKETNIH SISTEMOV ISKANDER-M BLIŽJE EVROPI

Rusija je včeraj, 16. decembra 2013, potrdila, da je razporedila taktične balistične rakete  v bližini svojih meja z državami zveze Nato, vendar ob tem pojasnila, da s to potezo ni kršila mednarodnih sporazumov.

Nemški časopis Bild je namreč konec tedna poročal, da je Rusija “tiho” preselila 10 raketnih sistemov iskander-M (Nato: SS-26 stone) v svoji baltski eksklavi Kaliningrad in ob meji z baltskimi državami ter članicami pakta Nato – v Estoniji, Latviji in Litvi.

Prerazporeditev ruskih raketnih sistemov iskander-M pomeni uresničitev grožnje iz Moskve, da se bo odzvala na potezo držav članic Nato pakta ob postaviti sistemov evropskega protiraketnega ščita v bližini ruskih meja.

“Namestitev raketnimi bataljonov iskander na območju Zahodnega vojaškega okrožja ne krši mednarodnih sporazumov,” je dejal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva generalmajor Igor Konashenkov. Konashenkov pa novinarjem ni želel razkriti podrobnosti o številu in lokacijah razporejenih raket.

Mobilni raketni sistem iskander – M je opremljen z dvema enostopenjskima vodenima izstrelkoma 9M723K1 na trdno gorivo. Z dometom 400 kilometrov (250 milj) sistem iskander ne spada v kategorijo jedrskih raket srednjega dosega, ki jih prepoveduje pogodbe med Rusijo in ZDA (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty 1987)

Rakete, ki so razporejene v eksklavi Kaliningrad pa lahko zadenejo cilje pakta Nato, ki se nahajajo na Poljskem, v Litvi in ​​tudi v Nemčiji.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Delovanje raketnega sistema iskander-M (SS-26 stone)

Povezani članki