Rusija v Abhazijo pošilja 80 najnovejših oklepnih vozil BTR-80AM

by Urednik

RUSIJA KREPI SVOJE ENOTE V ABHAZIJI

Do konca letošnjega poletja bodo pehotne mehanizirane enote iz južnega vojaškega okrožja Ruske vojske, ki so nameščene v Republiki Abhaziji, prejele skupno 80 novih oklepnih amfibijskih pehotnih vozil BTR-82AM 8×8.

Rusija je ena redkih držav, ki je priznala Abhazijo kot neodvisno državo po odcepitvi od Gruzije. Evropska unija, OSCE, NATO, Združeni narodi in večina držav v svetu priznava Abhazijo kot integralni del ozemlja države Gruzije.

V primerjavi z lanskim letom se je število nove vojaške opremo dobavljene v ruske vojaške baze v Abhaziji povečala za več kot dvakrat. V juniju 2013 je tamkajšnja Ruska vojska prejela  30 oklepnih amfibijskih vozil BTR-82AM, ki so nadgrajena različica osemkolesnikov BTR-80A, namenjena za pomorske sile.

Oklepnemu vozilu BTR-82AM so povečali ognjeno moč z uporabo novega enotnega modula za nadzor ognja z električnim pogonom, ki usmerja 30 mm top 2A72 in mitraljez 7,62 mm.

Vozilo poganja nov in bolj zmogljiv dizelski motor  KAMAZ 740.14-300, ki razvije 300 konjskih moči. BTR-82AM je opremljen tudi z novimi komponentami prenosa moči in vzmetenjem, kar omogoča večjo povprečno hitrost na razgibanem terenu.

Novo različico amfibijskega vozila BTR-82AM je v aprilu 2013 že testirala tudi ruska Črnomorske flote v objektu mornariške pehote v Sevastopolu. Na testiranjih so oklepna pehotna vozila BTR-82AM, ki bodo zamenjala paradnega konja ruske pehote BTR-80, opravila na desetine kilometrov v morju, kjer so preizkusili njihovo stabilnost in vzdržljivost med delovanjem v slani vodi.

Pripravil: A. Knific, foto: Deagel

VIDEO: Streljanje z oklepnikom BTR-82AM

04/03/2013

Ruska vojska dobiva novo oklepno vozilo – osemkolesni transporter BTR-82A, ki ima stabilizirani top z elektropogonom in lasersko namerilno napravo.

Povezani članki