Novi oklepni transporter v Ruski vojski – BTR-82A

by Urednik

Novi oklepni transporter v Ruski vojski – BTR-82A

Ruska vojska dobiva novo oklepno vozilo – osemkolesni transporter BTR-82A. Zatrjujejo, da ima izjemno gospodaren dizelski motor, stabilizirani top z elektropogonom in lasersko namerilno napravo, ki precej izboljšuje natančnost streljanja.

Pričakujejo javno predstavitev že na tradicionalni paradi ob Dnevu zmage 9. Maja, ko naj bi sodeloval v mimohodu na Rdečem trgu. Konstruktorji so zanj razvili nad tisoč novih elementov, poročajo RIA Novosti. Zasnova je tehnološko sodobna, predstavlja pa nadgradnjo verzijo oklepnika BTR-80, ki je v oborožitvi ruske vojske že od leta 1986. Potreba po novem vozilu se je pojavila že pred časom, razlog pa je v dejstvu, da oklepniki ruske vojske – vseh proizvajalcev – neverjetno hitro zastarevajo. Je pa postopek odhoda vozil iz operativne uporabe pri oklepnih transporterjih večkrat daljši od obdobja uvajanja novih tipov v oborožitev. Ob tem pa mora biti proces še zelo dobro usklajen. Če namreč vojska naenkrat umakne 300-500 starih vozil, ne more čakati na toliko novih nekaj let (1-3). Poleg tega je znana nova usmeritev vodstva obrambnega ministrstva Ruske Federacije, namreč da ne nabavlja novih vozil v tujini, pač pa se usmerja k domačim proizvajalcem.

Osemkolesno oklepno vozilo BTR-82A

Novi ruski oklepni transporter je opremljen s topom kalibra 30 mm in mitraljezom 7,62 mm, kadenca topa je 110 nab/min. BTR-82 doseže hitrost do 90 km/h. Učinkovit je proti ciljem na tleh, v visokih nadstropjih zgradb in proti helikopterjem do razdalje 2,5 km. Nanj lahko namestijo tudi protitankovski raketni sistem kornet, učinkovit proti oklepnikom do razdalje 4 km. Konstruktorji so pri snovanju vozila posebno pozornost namenili protiminski in proti-IED zaščiti.

Vozilo ima, vsaj po izkušnjah s predhodnikom sodeč, tudi dobre izvozne možnosti. Vozilo tehta okoli 15 t in je oboroženo z močnim topom, kar mu daje v primerjavi s konkurenco na tujih trgih kar nekaj prednosti.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos, vir: Ruska Rec

VIDEO spodaj: Oklepni vozili BTR-80A in BTR-82A v akciji

Povezani članki