Ruska vojska z zamudo prejela 42 oklepnikov BMD-4M

by Urednik

ZA ZAMUDO “KRIVE” SANKCIJE ZAHODA PROTI RUSIJI

Ruske oborožene sile so od proizvajalca Kurganmashzavod prejele 42 desantnih bojnih vozil BMD-4M, ki bi jih morali dobaviti že v letu 2018, vendar je Francija zaradi sankcij zavrnila dobavo nekaterih komponent, je sporočil ruski podpredsednik Jurij Borisov.

Že pred meseci je Rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da Kurganmashzavod v letu 2018 ni izpolnil vseh naročil, vendar niso razkrili podrobnosti o tem za katera in kakšno število vozil gre.

“Leta 2018 je podjetje Kurganmashzavod podaljšalo roke dobave (imelo zamude) pri več državnih pogodbah, pri 42 desantnih bojnih vozilih BMD-4M je bil zaradi okoliščin (zavrnitev Francije za dobavo modulov toplotnih opazovalnih senzorjev) čas dobave odložen do leta 2019. Zdaj je bila omenjena pogodba izvršena,« je dejal ruski podpredsednik vlade Jurij Borisov, ko je bil vprašan o razmerah v obratu v Kurganmashzavodu. »Ni predpogojev za prekinitev programa v letu 2019,« je še dodal.

Desantno bojno vozilo BMD-4M sadovnitsa (BMD – Boyevaya Mashina Desanta), ki je v letu 2015 prestalo ruska državna testiranja, je posodobljena različica oklepnika BMD-4 z novim podvozjem, oklepom, motorjem in digitalni sistem za nadzor ognja. Opremljen je z bojno enoto bakhcha-U, ki jo sestavljata topa kalibra 100 mm in 30 mm ter mitraljez 7,62 mm. BMD-4M tehta 13 ton, poganja pa ga dizelski agregat s 500KM, ki gosenično vozilo požene do hitrosti 64 km/h. Oklepnik upravljata 2 člana posadke, v njem pa je prostora še za 6 vojakov – padalcev. Ruska vojska naj bi dobila do 250 desantnih bojnih vozil BMD-4M.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki