Ruske havbice malva v uporabi že leta 2023?

by Urednik

NOVI RUSKI ARTILERIJSKI SISTEMI

Ruska državna testiranja 152 mm samohodne havbice (SPH) 2S43 malva bodo zaključena do konca tega leta, so za RIA Novosti povedali v Uralvagonzavodu (UVZ).

Leta 2021 je bila v okviru preizkusa glavnega konstruktorja potrjena učinkovitost samohodnih havbic 2S43 malva in njegova skladnost z zahtevami taktično-tehničnih nalog. Prototip je dokončan in poslan v državno testiranje Ministrstvu za obrambo, ki naj bi bilo dokončano leta 2022, so sporočili iz podjetja. Na UVZ so dodali, da se je hkrati s testiranjem začela proizvodnja pilotske serije havbic malva.

Samohodno havbico malva je razvil Centralni raziskovalni inštitut Burevestnik (del Uralvagonzavoda) vzporedno z razvojem skeča. Poleg sistema malva so razvili še tudi samovozni minomet drok kalibra 82 mm na kolesnem vozilu 4×4, samovozno havbico floks kalibra 120 mm na kolesnem vozilu 6×6 ter samovozni artilerijski sistem 120 mm magnolia na osnovi goseničnega zglobnega amfibijskega terenskega vozila. Floks je nameščen na šasiji tovornjaka Ural, 120 mm sistem magnolia pa temelji na gosenični dvodelni šasiji za operacije na mehkih tleh, drok pa na šasiji vozila taifun-K.

Havbica malva 152 mm je namenjena uničevanju sovražnikovih poveljniških utrdb, obrambnih objektov, topniških in raketnih baterij, kolon opreme itd. Havbica z odprto namestitvijo topniške enote je nameščena na podlagi šasije tovornjaka 8×8. Po načrtih konstruktorjev naj bi bil največji doseg samovozne havbice 24,5 kilometra. Vozilo naj bi prevažalo 30 granat različnih vrst. Masa samovozne havbice je 32 ton. Malva uporablja top 2A64, ki je že v uporabi v ruski vojski na samovoznih topniških napravah msta-S. Ta topniški sistem uporablja težko šasijo z visoko mobilnostjo BAZ-6010-027. Poganja ga dizelski motor YaMZ-8424.10, ki razvije 470 KM, povezan pa je z 9-stopenjskim menjalnikom.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki