Ruske oborožene sile bodo prejele prvi IVECO LMV Lynx v letu 2012

by Urednik

Ruske oborožene sile bodo prejele prvi IVECO LMV Lynx v letu 2012

Ruske oborožene sile bodo prejele prvega od 57-ih italijanskih lahkih oklepnih vozil(LMV) lynx od podjetja IVECO Defence Vehicles že pred koncem tekočega leta, je včeraj sporočila tiskovna predstavnica ruskega ministrstva za obrambo Irina Kovalchuk. “Ta vozila bodo v prvi vrsti namenjena za delovanje na južnem vojaškem okrožju,” je dejala.

Ivecovi LMV za Rusijo

27. januar 2012

Iveco Defence Vehicles bo ruski vojski dobavil 60 lahkih oklpenih vozil (LMV) lynx , je potrdil namestnik ruskega obrambnega ministra Aleksander Suhorukov. Kot je dejal, so pogodbo podpisali v decembru, italijanski proizvajalec jim bo dobavil vozila po sklopih, sestavili pa jih bodo v obratih skupne družbe v mestu Voronež. Pogodba je vredna 24 milijonov USD, sledila pa je primerjalnemu testu s štirimi vozili LMV. LMV M65 lynx je lahki štirikolesni oklepnik, o katerem smo v naši reviji večkrat obširno pisali, pred leti pa ga je na razpisu za 22 tovrstnih vozil v vrednosti 4,3 milijone evrov ( 5,65 milijonov USD) izbrala tudi Slovenska vojska, vendar so nakup poleti 2008 preklicali.

Vozilo tehta 6,5 t, vozi do pet vojakov, nanj lahko pritrdijo iz vozila upravljano oborožitveno postajo z 12,7 mm mitraljezom ali drugačnimi orožji, vključno s protiletalskimi raketami. Lahke oklepnike LMV 4×4 uporabljajo vojske Italije, Velike Britanije, Španije, Hrvaške, Belgije. Češke, Avstrije in Norveške. Bojno so bila vozila preizkušena v Iraku in Afganistanu ter drugih Natovih misijah, izkazala pa so se z zelo dobro zaščito.

Ivecovo je lani  za sestavljanje vozil LMV ustanovil skupno podjetje z ruskim državnim podjetjem KAMAZ, v njem pa bodo sestavili predvidoma skupaj 2300 vozil. Ruska vojska trenutno uporablja lahke oklepnike 4×4 GAZ-2330 tigr, ki jih izdelujeta Gorkovski avtomobilski obrat (GAZ) in Arzamaški strojni obrat (AMZ).

Kot trdijo uradni ruski vojaški predstavniki, bodo ruske oborožene sile povečale sredstva za nabavo oborožitve in opreme na 42 milijard USD v letošnjem letu, leta 2020 pa naj bi ta sredstva predvidoma dosegla 65 milijard USD.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki