Ruske specialne enote bodo dobile oklepna vozila typhoon 6×6

by Urednik

RUSKA VOJSKA NAROČA NOVE MRAP-E

Rusko obrambno ministrstvo bo za potrebe izvidniških in specialnih enot Ruske vojske naročilo nova protiminsko zaščitena oklepna vozila (MRAP) iz družine typhoon. Vojaški vir je časopisu Izvestia zaupal, da je obrambno ministrstvo že sprejelo odločitev o nakupu oklepnikov in se zdaj odloča, koliko jih potrebuje.

Nova ruska vojaška vozila typhoon so sposobna vožnje po zahtevnem razgibanem terenu in  nudijo zaščito vojakom pred ognjem orožja malega kalibra ter improviziranimi eksplozivnimi napravami (IED). Nove oklepnike bodo v izvidniških in specialnih silah dodali lahkim oklepnim vozilom tigr 4×4. Ruska vojska namerava kupiti dva tipa protiminsko zaščitenih oklepnikov 6×6 in sicer oklepnike typhoon-U, ki jih proizvaja podjetje Ural,  in typhoon-K, ki jih izdeluje podjetje Kamaz.

Oklepna vozila typhoon

Vso družino oklepnikov typhoon (skupaj kar 14, še 4×4 in 8×8) poganjajo različice motorja JMZ-536, ima enak informacijski in upravljavski sistem, protiminsko zaščito in vzmetenje. V programu razvoja in izdelave novih ruskih protiminsko zaščitenih oklepnih vozil (MRAP) typhoon sodeluje kar 120 podjetij.

Za zaščito pehote so ruski strokovnjaki razvili posebno keramično zaščito v oklepu, posebno steklo, ki ščiti pred orožjem velikega kalibra in novi tipi jekla za oklep. Oklep lahko zaščiti posadko pred naboji do kalibra 14,5 mm, protioklepniki (prebojnimi) naboji kot so B-32 in prebojnimi zažigalnimi kroglami, kot tudi eksplozijo 8-ih kg TNT pod vozilom.

Typhooni imajo neodvisno hidropnevmatsko vzmetenje, avtomatski menjalnik, popolnoma nove motorje in informacijski sistem. Obe verziji lahko upravljata 2 člana posadke, v zadnjem delu pa je prostora za 16 vojakov oz. do 8-ton tovora. Ruska MRAP-a 6×6 sta namenjena izvidniškim nalogam, protiminskemu delovanju, prevozu vojakov, inženirskim, sanitetnim in poveljniškim nalogam,…

Pripravil: A. Knific, foto: Mil.ru

Povezani članki