Ruski “reaktivni tanki” T-80BVM že na poti proti Arktiki

by Urednik

RUSKA VOJSKA NA SKRAJNEM SEVERU DOBIVA NADGRAJENE TANKE T-80BVM

Ruske oborožene sile na Arktiki so začele v svoje enote dobivati nadgrajene glavne bojne tanke T-80BVM, poimenovane “reaktivni tanki”, za zaščito najsevernejše ruske regije.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da bodo s tanki T-80BVM, ki so prilagojeni tudi na ostre (zimske) arktične razmere, najprej opremili 80. motorizirano strelsko brigado, nato pa še 200. brigado.

Ruski (sovjetski) glavni bojni tanki T-80 v najnovejši modifikaciji BVM so opremljeni z nadgrajenimi plinsko-turbinskimi motorji, ki lahko delujejo tudi pri temperaturah do -40 stopinj Celzija in so za delovanje pripravljeni v le nekaj minutah. Tanki z običajnimi dizelskimi motorji namreč potrebujejo približno 40 minut, da se v takih razmerah segrejejo za normalno delovanje.

Plinska turbina tanka T-80BVM oddaja poseben zvok, podoben zvoku motorja reaktivnega letala, zaradi česar je tank dobil poseben vzdevek: reaktivni tank. Motor tega tanka in reaktivnega letala sta precej podobna, vendar pri T-80BVM zagotovo ne uporabljajo direktnega pogona reaktivnega motorja; namesto tega se za prenos uporablja rotacija plinske turbine.

Poleg novih motorjev, novega zagonskega sistema in novega generatorja električne energije, prilagojenega za nizke temperature, so nadgrajeni tanki T-80BVM opremljeni z novim oklepom, novim namerilnim sistemom in novim sistemom za nadzor ognja, ki omogoča streljanje tako strelcu kot poveljniku. Pri nadgradnji tanka naj bi uporabili tudi nekatere izkušnje iz vojne v Siriji.

Ruska kopenska vojska ima v oborožitvi še približno 450 tankov T-80BV oziroma T-80U. V rezervi so imeli še 3.000 tankov T-80, ki jih nameravajo po posodobitvah v različico T-80BVM poslati enotam v arktično regijo, v Sibirijo in na Daljni vzhod. Skupaj je bilo sestaviljenih kar 10.000 tankov T-80.

Pripravil: A. Knific, foto:  Uralvagonzavod

Povezani članki