“Ruski S-500 lahko uniči cilje na stotine kilometrov nad Zemljo”

by Urednik

NOVE INFORMACIJE O SPOSOBNOSTIH S-500

Ruski raketni sistem zračne obrambe S-500 bo lahko prestregel cilje na stotine kilometrov nad Zemljo, je dejal Pavel Sozinov, generalni konstruktor obrambnega koncerna Almaz-Antey, ki razvija sistem.

“Prestrezanje (raket) v zgornji atmosferi, na stotine kilometrov nad Zemljo, je postala realnost,” je dejal Sozinov v intervjuju z Arkadijem Mamontov.

Generalni konstruktor obrambnega koncerna Almaz-Antey je ob tem poudaril, da S-500 po svojih značilnostih presega vse podobne sisteme zračne obrambe, ki so že v uporabi ali nastajajo v razvitih državah. S-500 obsega veliko različnih sistemov za odkrivanje in prestrezanje ciljev ter vodene rakete zemlja-zrak. “To je sistem, ki opravlja široko paleto nalog tako za namene zračne obrambe kot za raketno obrambo,” je še poudaril Sozinov.

Serijska proizvodnja S-500 naj bi se začela v drugi polovici leta 2020. V Rusiji navajajo, da v bližnji prihodnosti ne bodo prodajali S-500 nobeni tuji državi, saj je bil razvit posebej za Rusko vojsko.

Pred leti so pri obrambnem koncernu Almaz-Antey za raketni sistem zračne obrambe S-500 zapisali, da gre za napredno različico sistema S-400. Raketni sistem dolgega dosega S-500 naj bi imel maksimalni doseg več kot 600 km in lahko prestrezal balistične rakete do višine vsaj 200 km ter hkrati spremljal do 10 ciljev. Zahteva ruskega obrambnega ministrstva je bila, da je raketni sistem sposoben prestrezanja balističnih raket, letalnikov (letal, helikopterjev, UAV) in nadzvočnih manevrirnih raket.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki