Ruski tanki v ameriških očeh

by Urednik

PREDNOSTI RUSKIH GLAVNIH BOJNIH TANKOV

Ruski tanki T-72, T-80 in T-90 imajo vrsto lastnosti, ki jim omogočajo in povečujejo trdoživost ter ubojnost, poudarja avtor Charlie Gao v zapisu  5 stvari, ki jih morda niste vedeli o ruskih ubijalskih tankih v ameriškem časopisu National Interest.

Navaja, da so si ti trije tanki precej podobni imajo tričlanske posadke, avtomatske polnilce granat, gladkocevne topove kalibra 125 mm, obenem pa nižji profil in manjšo maso od zahodnih tankov. Avtor je izpostavil pet prednosti:

  • Sistem upravljanja ognja ainet na daljinsko upravljanje, ki omogoča, da granata eksplodira v letu s čemer povečuje uničevalni učinek, omogoča pa tudi boj proti helikopterjem. Sistem ainet je povezan z laserskim daljinomerom, strelec izbere cilj in ga sledi ter osvetljuje z laserjem, s čemer določa razdaljo do cilja. Za slednje je potrebno granato z rušilno – razpršnim-razstrelivom (HE frag) opremiti s posebnim elektronskim vžigalnikom, kompatibilnim s sistemom ainet, kar zadostuje. Ko je enkrat granata izstreljena, vžigalnik detonira na pravi razdalji, da granata eksplodira v zraku.
  • Tanke zelo ogrožajo snovi, kot sta bencin ali napalm, zato so jih Rusi opremili s sistemom soda, ki ščitijo tank pred napalmom in drugimi tekočinami, ki ne morejo prodreti – steči v notranjost tanka zahvaljujoč zaščitnim okvirjem z azbestnimi prevlekami. Sistem soda uporabljajo v različnih oblikah že vse od uvedbe (še sovjetskega) tanka T-64M.
  • Večnamenski, večkanalni sistem avtomatskega sledenja cilja sosna-U. Namerilec mora sicer izslediti cilj in ga ’’zakleniti’’, vendar ga od te točke naprej prevzame sistem in tako je spremljanje premičnih ciljev precej natančnejše, saj je izključen človeški dejavnik. Sistem sosna-U vgrajujejo na tanke T-72B3, T-80BVM in T-90M.
  • Naprava na kupoli tanka za zajem zraka v dovodnik zraka v plinski turbinski motor, ki povečuje kakovost in hitrost zajetega zraka, ki gre v turbine ter tako povečuje učinkovitost delovanja turbine. Naprava pa je učinkovita samo, kadar je kupola  obrnjena največ za 300 v smeri vožnje, kar omejuje njeno uporabo večinoma v pohodni fazi – vožnji po cesti. Med bojem pa sta ta dva zajemnika zraka obrnjena z odprtino navzgor.
  • Stabilizirana (vertikalno), daljinsko vodena (iz notranjosti) oborožitvena postaja na tanku T-90. Čeprav gre za sekundarni oborožitveni sistem tanka (primarni je seveda top), lahko pomeni zelo pomembno orožje v obrambi tanka v urbanih okoljih proti pehoti ali pred lahkimi oklepniki. S podobnimi sistemi so potem Američani opremili svoje tanke abrams (M1A2 TUSK), vendar šele dosti kasneje – po letu 2000.

        Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki