“Se Turčija umika iz zveze Nato?”

by Urednik

“TURČIJA BO VERJETNO KUPILA KITAJSKE RAKETNE SISTEME HQ-9”

Minuli teden je turški obrambni minister İsmet Yılmaz v turškem parlamentu sporočil, da bodo nov protiletalski obrambni raketni sistem za potrebe Turške vojske najverjetneje kupili na Kitajskem (raketni sistem HQ-9), sistem pa ne bo integriran v Natov obrambni sistem. Ta je sprožil vročo razpravo o tem, ali Turčija spreminja svojo strateško pripadnost in se bo v prihodnosti morda umaknila iz zveze Nato.

Nakup raketnega sistema dolgega dosega za potrebe zračne obrambe (program T-Loramids)je v Turčiji aktualen že zadnjih nekaj let. Septembra 2013 so v Ankari sporočili, da so se odločili za kitajski raketni sistem zračne obrambe CPMIEC HQ-9 (izvozna različica je FT-2000), kljub zahodnim ponudbam od podjetij Eurosam (sistem SAMP/T aster 30), Raytheon in Lockheed Martin (sistem MIM-104 patriot PAC-3) ter ruskega Rosoboronexport (sistem S-300). Vendar pa je bila končna odločitev, predvsem zaradi pritiskov zveze Nato in ZDA, preklicana že konec oktobra 2013. Turčija je takrat sporočila, da bo ponovno preučila razpis T-Loramids za nakup 12-ih bataljonov protiletalskih raket dolgega dosega (SAM -surface to air missile), odločitev pa bo sprejeta 31. januarja 2014. Vendar se to ni zgodilo. Ena izmed težav je bila tudi v tem, da kitajskega sistema ni bilo mogoče integrirati v Natov obrambni sistem. So pa Turki s podaljšanjem roka za odločitev, ki še vedno ni sprejeta, pridobili čas in tudi možnost za dodatno znižanje cene.

Vprašanja o nadaljnji poti Turčije in njeni vključenosti v zvezo Nato pa prihaja ravno v času, kot Turčija praznuje 63. obletnico članstva v Severnoatlantskem zavezništvu. Dokončna odločitev še vedno ni sprejeta, nekateri viri pa namigujejo, da je vse to le predstava in da je Turčija najbližje nakupu francosko-italijanskega sistema Eurosam SAMP/T aster 30.

Turčija naj bi predstavila tri glavne kriterije tri za nakup: nizko ceno, čas dobave in skupno proizvodnjo. Ameriški podjetji sta za sistem MIM-104 patriot ponudili visoko ceno in nista sprejeli skupne proizvodnje, medtem ko je ruska družba sprejela skupno proizvodnjo, a tudi ponudila dokaj visoko ceno. Tako naj bi Turkom ostali dve možnosti – kitajski HQ-9 in francosko-italijanski SAMP/T aster 30.

Kitajski sistem zračne obrambe proizvajalca CPMIEC je bil najugodnejši, vendar naj bi pred kratkim Eurosam ponudil še ugodnejšo ceno. Po mnenju turških analitikov pa bi bilo za Turško vojsko mnogo boljše, da se odločijo za sistem, ki ga bodo lahko vključili v Natov obrambni sistem, v nasprotnem primeru bi lahko bile rakete “napol slepe”, ker ne bodo povezane v Natovo obveščevalno signalizacijo.

Ob odločitvi za kitajske sisteme HQ-9 pa se pojavi tudi nova težava za turško podjetje, ki bo vključeno v proizvodnjo raketnega sistema. ZDA bo to podjetje samodejno vključilo na seznam sankcioniranih podjetij, kar pomeni da ne bo smelo več dobavljati sestavnih delov za ameriške oborožitvene sisteme in obratno. Poleg tega NATO ne želi vključiti kitajski sistem v svojo občutljivo varnostno infrastrukturo, saj ne želi, da zaupne informacije pristanejo v kitajskih rokah.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

ZDA ponujajo Turčiji rabljene raketne sisteme patriot

Podjetji Raytheon in Lockheed Martin sta ameriški vladi predlagali, da naj Turčiji proda rabljene raketne sisteme MIM-104 patriot.

ZDA »resno zaskrbljene« nad turško izbiro raketnega sistema HQ-9

ZDA »resno zaskrbljene« nad turško izbiro raketnega sistema HQ-9
ZDA so izrazile »resno zaskrbljenost« glede turške izbire novega raketnega sistema zračne obrambe – kitajski HQ-9.

Turčija preklicala nakup kitajskih raketnih sistemov HQ-9

Turčija preklicala nakup kitajskih raketnih sistemov HQ-9
Turško ministrstvo za obrambo je preklicalo končno odločitev o nakupu kitajskih sistemov zračne obrambe dolgega dosega HQ-9.

Povezani članki