ZDA ponujajo Turčiji rabljene raketne sisteme patriot

by Urednik

BO TURČIJA KUPILA AMERIŠKE ALI KITAJSKE SISTEME ZRAČNE OBRAMBE?

Podjetji Raytheon in Lockheed Martin sta ameriški vladi predlagali, da naj Turčiji proda rabljene raketne sisteme zračne obrambe MIM-104 patriot PAC-2, ki jih ima sedaj Ameriška vojska nameščene v Nemčiji.

 Raytheon in Lockheed Martin želita raketne sisteme patriot za Turško vojsko nadgraditi v bolj napreden standard PAC-3. Ameriška vojska, skupaj z Nemško in Nizozemsko, ima trenutno v Turčiji razporejenih ob turški meji s Sirijo vsaj 6 sistemov patriot. Turčija je namreč v letu 2012 zaprosila zaveznike iz pakta NATO in s tem tudi ZDA za okrepitev turške zračne obrambe, medtem ko v Siriji divja državljanska vojna, izstrelki pa “zaidejo” tudi na turško ozemlje. Na pomoč so ji spomladi 2013 s sistemi patriot priskočili ZDA (2-6 sistemov patriot), Nemčija (2) in Nizozemska (2). Turčija je ena izmed najostrejših kritikov režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, še posebej po sestrelitvi turškega letala F-4 in izstreljenih sirskih raket na turško ozemlje.

Vsekakor ameriška ponudba raketnih sistemov ne čudi, potem ko se Turčija odloča za nakup med tremi raketnimi sistemi zračne obrambe. Turško obrambno ministrstvo se za svoj sistem zračne obrambe T-LORAMIDS najbolj nagiba k nakupu kitajskega raketnega sistema  HQ-9 (FD-2000), preostala tekmeca pa sta francosko- italijanski Eurosam  SAMP/T in ameriški MIM-104 patriot PAC-3.

Raketni sistem MIM-104 patriot v Turčiji

Turčija se je že odločila za kitajski sistem, ki je bil cenovno najbolj ugoden, nato pa izbor preklicala – verjetno zaradi velikih pritiskov s strani Natovih zaveznic. Natovi in ameriški uradniki so takrat povedali, da ne bo mogoče vključiti noben kitajski sistem v aktivno zračno obrambo članic zveze Nato.

Sistemi protizračne obrambe MIM-104 patriot oz. baterije raket zemlja-zrak, ki so sposobne prestreči balistične rakete, so nameščene v turških vojaških oporiščih. Vsaka baterija ima 4-6 lanserjev raket in zmogljivosti za izstrelitev do 16-ih raket.

Pripravil: A. Knific, foto: Nato, Military Photos

ZDA »resno zaskrbljene« nad turško izbiro raketnega sistema HQ-9

31/10/2013

ZDA so izrazile »resno zaskrbljenost« glede turške izbire novega raketnega sistema zračne obrambe – kitajski HQ-9.

Turčija preklicala nakup kitajskih raketnih sistemov HQ-9

30/10/2013

Turško ministrstvo za obrambo je preklicalo končno odločitev o nakupu kitajskih sistemov zračne obrambe dolgega dosega HQ-9.

Povezani članki