Se ZDA odrekajo programu kopenskega bojnega vozila (GCV)?

by Urednik

ZDA NIMAJO DENARJA ZA RAZVOJ GOSENIČARJEV, KI BI ZAMENJALI BRADLEY-E

Ameriški kongres je močno oklestil sredstva za razvoj novega goseničnega kopenskega bojnega vozila iz programa GVC, s katerim so nameravali nadomestiti oklepna vozila M2A3 bradley in M113.

Potem ko je ameriški Kongres oklestil program GCV (Ground Combat Vehicle) s 492 milijonov USD na 100 milijonov USD v letu 2014, bo to zadostovalo zgolj za to, da bodo lahko obdržali del tehnologij iz programa GCV, ne pa tudi za nadaljnji razvoj projekta kopenskega bojnega vozila. Poveljnik ameriške kopenske vojske, general General Raymond T. Odierno, se sprašuje, ali ZDA potrebujejo novo bojno oklepno vozilo in odgovarja pritrdilno, vendar pa na vprašanje, ali si ga ZDA lahko zdaj tudi privoščijo, odgovarja z ne!

Odierno tudi upa, da bodo sredstva, namenjena program, zadoščala KoV (Kopenska vojska) ZDA za nadaljevanje razvoja tehnologije, da bi se potem v treh – štirih letih vrnili k projektu in izdelali novo bojno vozilo, ki bo v prihodnosti zamenjalo dobre stare M2A3 bradleye in M113.

Projekta sta se leta 2011 lotili dve skupini proizvajalcev, prvo vodi BAE Systems, v njej pa sodelujejo še  Northrop Grumman, QinetiQ North America in Saft Group; drugo skupino pa vodi General Dynamics Land Systems, sodelujejo pa še  Lockheed Martin, Detroit Diesel in Raytheon. Program se je znašel pod pritiskom, cena za vsako od načrtovanih 1748 vozil je približno 17 milijonov USD, nakup in njihovo vzdrževanje pa naj bi Pentagon v prihodnjih 16 letih veljala nič manj kot 29 milijard USD.

Koncepti goseničnega oklepnega vozila GCV

Nič manj kot razpoložljiva sredstva pa bodočih uporabnikov ne zaskrbljuje naraščajoča teža oklepnika. Če bi bila podobna kot je pri tanku M-1, to ne bi bilo več po zraku (v letalu) hitro prevozno bojno vozilo in tako prav nič primerno za manjše intervencijske misije Pentagona v bližnji prihodnosti.

Eden od proizvajalcev, BAE Systems zaradi tega načrtuje ustavitev proizvodne linije v Sealyju v Teksasu v mesecu juniju. Drugo linijo BAE Systems v Yorku v Pensilvaniji pa bodo še obdržali, saj na njej nadgrajujejo bradleye v večnamenska oklepna vozila (AMPV). Kaže tudi, da se bo obrestoval del sredstev, ki so jih v BAE Systems vložili v hibridni električni pogon, saj naj bi KoV ZDA tako čez nekaj let dobila relevantne zmogljivosti za prihodnost.

Koncept goseničnega oklepnega vozila GCV BAE Systems

Kar pa seveda še bolj vznemirja tekmece iz skupine proizvajalcev pod okriljem General Dynamicsa (GLDS), ki imajo glavno proizvodno linijo v t.i. Lima Army Tank Plant v Ohaju  sicer zaposleno s prenovo (v počasnem tempu) tankom M-1 še vse skozi leto 2015. Sicer pa je usoda tega obrata precej negotova, saj se obetajo precej zmanjšana naročila za oklepna vozila namer, negotova pa je tudi usoda dobave sklopov za tanke M1A1 abrams Egiptu. Če ne bo (naročil) novega GCV, potem bodo v Limi zagotovo ukinjali delovna mesta.

Kot pravi general Odierno, morajo biti ekspeditivni in pripravljeni za uporabo zelo hitro kjerkoli v svetu.  Zato pa potrebujejo realizacijo vsaj dveh programov: JLTV – združenega lahkega taktičnega vozila in večnamenskega oklepnega vozila (AMPV), s katerima naj bi nadomestili zastarele transporterje pehote M113 in preveč ranljive humveeje.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos, Wikipedia

Povezani članki