Slovaška kupila 17 izraelskih radarjev ELM 2084 MMR

by Urednik

NOVI IZRAELSKI RADARSKI SISTEMI ZA SLOVAŠKO VOJSKO

Izrael bo Slovaški vojski dobavil 17 radarskih sistemov ELM 2084 MMR, ki jih proizvaja Israel Aerospace Industries (IAI), vrednost posla pa je ocenjena na približno 150 milijonov evrov.

Sporazum med državama za dobavo radarskih sistemov ELM 2084 MMR (Multi-Mission-Radar) vključuje prenos tehnologije in znanja na Slovaško ter (obrambno)industrijsko sodelovanje. Radarske komponente bodo izdelane v sodelovanju z obrambno industrijo na Slovaškem pod strokovnim vodstvom IAI.

Radarski sistem ELM 2084 MMR (Multi-Mission-Radar), ki ga je izdelala hčerinska družba Israel Aerospace Industries (IAI) ELTA Systems, je dokazan v boju in ima bogate operativne izkušnje v Izraelu in po svetu. Radar zazna nevarnosti v zraku, jih razvrsti, izračuna njihovo stopnjo nevarnosti in zagotovi bistvene podatke, ki sistemom omogočajo nevtralizacijo več groženj hkrati.

Izvršni direktor podjetja ELTA Systems Yoav Turgeman je ob tem dejal: »Radar MMR uporablja najsodobnejše tehnologije za zagotovitev zanesljive slike zraka in zavedanja trenutne situacije. Približno 130 radarjev MMR bo skupaj dobavljenih Češki, Madžarski in Slovaški, poleg Izraela pa jih že uporabljajo v ZDA in Kanadi. Prepričani smo, da je to najboljši radarski sistem, ki bo slovaškim letalskim silam omogočil soočanje s številnimi sodobnimi zračnimi grožnjami.«

Pripravil: A. Knific, foto: IAI

Povezani članki