Slovaška odobrila nakup 152 goseničarjev CV90

by Urednik

NOVI OKLEPNIKI BODO NUDILI POSEL TUDI SLOVAŠKIM PODJETJEM

Slovaška vlada je na sestanku 28. junija 2022 odobrila nakup 152 goseničnih oklepnikov CV90 MkIV v vrednosti 1,69 milijarde evrov, potem ko je slovaško obrambno ministrstvo obvestilo o izbiri sistema BAE Systems kot prednostne rešitve.

»Slovaška bo podpisala vladno pogodbo za dobavo 152 goseničnih oklepnikov BAE Hägglunds CV90 MkIV iz Švedske, da bi zgradila težko mehanizirano brigado, okrepila svojo obrambo in podprla lokalno industrijo,« je izjavil slovaški obrambni minister Jaroslav Nad.

Oklepniki CV90, ki bodo opremljeni s 35 mm topom, bodo nabavljeni prek medvladne pogodbe s Švedsko. Slovaška bo za nabavo oklepnikov namenila 1,69 milijarde evrov.

V začetku tega leta je Slovaška razkrila izbiro Patrijinega oklepnika AMVXP 8×8 za različico kolesnega oklepnega vozila pehote. Prva pogodba je za 76 oklepnikov AMVXP 8×8, vendar se pričakuje, da bo na koncu kupljenih približno 500 enot.

»Slovaška vojska načrtuje z novimi oklepniki nadomestiti pol stoletja staro in zastarelo sovjetsko opremo v oborožitvi kopenskih sil. Primarni podizvajalec bo slovaško državno podjetje ZTS – ŠPECIÁL, medtem ko bo od projekta dolgoročno koristilo na desetine drugih slovaških državnih in zasebnih podjetij,« je dodal Nad.

Kot je bilo razkrito, je bil CV90 izbran namesto Rheinmetallobvega goseničnega oklepnika lynx KF41, ki naj bi ga proizvajali na Madžarskem, in vozila ASCOD, ki ga je predlagal španski GDELS.

Zanimivo je, da je bil drugi najboljši predlog prav tako oklepnik CV90, vendar z drugačnim topom – 30 mm.

S tem naročilom se Slovaška pridružuje oboroženim silam Švedske, Norveške, Finske, Švice, Nizozemske, Danske in Estonije, ki že uporabljajo goseničarje CV90.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki