Slovaški vojski ponudili novi poljski oklepnik borsuk

by Urednik

NOVO POLJSKO OKLEPNO VOZILO BORSUK

Poljska obrambna industrija se ja na razpis Slovaškega obrambnega ministrstva za nakup novih bojnih vozil pehote kar malce presenetljivo odzvala in sicer z goseničnim oklepnikom NPBWP borsuk.

Projekt novega amfibijskega bojnega vozila (Nowy Bojowy Pływający Wóz Piechoty) borsuk izvaja konzorcij, ki ga vodi HSW (Huta Stalowa Wola) in poteka že vse od leta 2013. Prvo demonstracijsko vozilo so predstavili na obrambni razstavi MSPO 2017 v Kielcah, leta 2018 pa prvi prototip, ki je bil oborožen z daljinsko vodeno oborožitveno postajo ZSSW-30.

Leta 2020 se je začela serija preizkusov več prototipnih različic, ki naj bi jih letos dokončali. Načrtujejo, da bodo Poljski vojski prvih 14 serijskih oklepnih vozil borsuk dobavili v letu 2023.

Borsuk ima motor spredaj, kupolo na sredini in prostor za posadko v zadnjem delu vozila. Trup in kupola bosta zagotavljala visoko stopnjo zaščite pred balističnimi grožnjami, pa tudi z raketnimi granatami (RPG) in eksplozijo IED (improviziranih eksplozivnih naprav). Amfibijski oklepnik borsuk pluje s pogonom na vodni curek. Različica, ki je bila predstavljena na obrambnem sejmu MSPO, je bila opremljena z gosenicami iz gume, ojačenimi s kompozitnimi materiali ter jeklenicami, zaradi česa je njihova teža do 50% manjša, kar močno prispeva tudi k nižji skupni teži oklepnika.

Novi oklepnik borsuk z oborožitvenim sistemom ZSSW-30 naj bi v Poljski vojski nadomestil zastarela vozila BWP-1 (poljska izvedenka oklepnika BMP-1); sistem ZSSW-30 z integriranim lanserjem protitankovskih vodenih raket pa bo uveden kot oborožitev goseničnih pehotnih bojnih vozil in kolesnih oklepnikov poljskih kopenskih sil.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki