Šojgu v Beogradu: Sodelovanje na obrambnem področju vse širše

by Urednik

OBISK RUSKEGA OBRAMBNEGA MINISTRA V SRBIJI

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu se je med uradnim obiskom Beograda pogovarjal s predstavniki srbskega vojaškega vodstva o sodelovanju obeh vojsk in prejel častni doktorat.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu se je med uradnim obiskom Beograda, 17.2.2020, pogovarjal s predstavniki srbskega vojaškega vodstva o sodelovanju obeh vojsk, Srbi pa so mu na Univerzi za obrambo v Beogradu podelili častni doktorat za prispevek k vojaškemu izobraževanju v Srbiji. Ob koncu obiska je Shoigu poklonil osvoboditeljem Beograda.

Rektor Univerze za obrambo v Beogradu Goran Radovanović je dejal, da Šojgu dokazan prijatelj srbskega obrambnega sistema in je “neizmerno” prispeval k vojaškemu izobraževanju in usposabljanju. Povedal je, da je bil Šojgu član Ruske akademije znanosti in da je bil odlikovan z najvišjimi častmi iz Rusije in Srbije.

“Hvala za visoko oceno mojega dela. Naredil bom vse, da bom izboljšal prijateljske vezi med vojskama Rusije in Srbije,” se je gostiteljem zahvalil ruski obrambni minister in čestital državljanom Srbije ob državnemu dnevu- 15. februarju.

Srbski obrambni minister Aleksander Vulin je dejal, da je Rusija za mir, v katerem, dolžna močni vojski, ki je sposobna varovati ta mir, in da je Rusija ustvarila visokotehnološko vojsko, ki je sposobna braniti tako prijatelje kot zaveznike.

“Vaš uspeh dojemamo kot lasten in vsako rano vašega naroda kot našo bolečino,” je dejal Vulin.

Po obisku Šojguja v palači Srbije sta se delegaciji ministrstev za obrambo Srbije in Rusije sestali na temo sodelovanja na področju obrambe.

V izjavi po sestanku je navedeno, da obrambno sodelovanje narašča in je v skladu z izjavo o strateškem partnerstvu ter poudarja skupno zavezanost nadaljnji krepitvi sodelovanja med državama in doseganju vseh ciljev.

Kot še piše v izjavi, napredek sodelovanja najbolje potrjuje dejstvo, da so samo v letu 2019 v okviru mednarodnega vojaškega sodelovanja z Rusijo izvedli 94 dejavnosti.

Gostitelj, srbski obrambni minister Aleksandar Vulin je dejal, da je srbska vojska v čast, da sodeluje pri praznovanju dneva zmage nad fašizmom v drugi svetovni vojni, ki bo 9. maja letos v Moskvi.

Šojgu je obiskal tudi razstavo Defense 78 v beograjskem mestnem muzeju ob bombnem napadu leta 1999.

Po navedbah srbskega obrambnega ministrstva je Šojgu zapisal, da je “Natova agresija na Jugoslavijo terjala življenja mnogih nedolžnih ljudi – žensk, starejših, otrok. Toda srbski narod zaradi njegovega poguma, poguma in drznosti ni bil zdrobljen”.

“Ne smemo pozabiti tragedije in storiti moramo vse, da bi se ne ponovila,” je po izjavi srbskega obrambnega ministrstva zapisal Šojgu.

Pripravil: B. Knific, foto: Ministrstvo za obrambo Srbije

Povezani članki