Srbija bo kupila nove ruske sisteme protizračne obrambe pancir

by Urednik

“PRIJATELJSKO SODELOVANJE MED SRBIJO IN RUSIJO”

Srbski notranji minister Aleksandar Vulin je 2. decembra 2021 tekom državnega obiska Moskve sporočil, da bo Srbija kupila nove protiletalske raketno-topovske sisteme pancir ruske proizvodnje.

“Prejeli smo ruske protitankovske raketne sisteme kornet. Prejeli smo tanke, oklepne transporterje in kupujemo nove pancirje,” je dejal Vulin med pogovorom z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem.

Srbski notranji minister je ruskemu obrambnemu ministru prenesel “osebne pozdrave in veliko hvaležnost srbskega predsednika Aleksandra Vučića” za vsa ta leta skupnega boja in razvoja odnosov. “Vse, kar smo se dogovorili z vami, se izvaja,” je Vulin nagovoril Šojguja.

Srbski notranji minister je ruskega obrambnega ministra označil za svojega osebnega prijatelja in prijatelja Srbije. “Dragi prijatelj. V veliko čast in veselje mi je, da imam v svoji novi funkciji čast in veselje, da te vidim in se pogovarjam s tabo. Imam te za prijatelja Srbije in, kot rad pravim zahodnim medijem, za mojega prijatelja. To jih zelo jezi, a to me zelo veseli,” je dejal Vulin.

Vojska Srbije ima v svoji oborožitvi že eno baterijo ruskega raketno-artilerijskega sistema zračne obrambe pancir S1, še dve pa naročene. Srbija je od Rusije v zadnjih nekaj letalih v obliki donacije dobila 30 tankov T-72B1MS in 30 amfibijskih oklepnih vozil BRDM-2MS, kakor tudi 6 lovcev MiG-29.

Pancir-S (SA-22 greyhound) je mobilni hibridni  raketno-artilerijski sistem zračne obrambe kratkega dosega (do 20 km in po višini do 15 km), ki je nameščen na vojaškem tovornjaku. Sestavljajo ga visokofrekvenčni večfazni radar, sistem za nadzor ognja, elektro-optični senzor, dva 30-mm topova in do 12 radijsko-optično vodenih raket 57E6, ki razvijejo hitrost do 1300 m/s. Sistem lahko zasleduje in strelja na štiri cilje hkrati. Pancir-S1 je namenjen zračni obrambi, še posebno pred nizkoletečimi in hitro premikajočimi letalniki.

Pripravil: A. Knific, foto: Vojska Srbije

Povezani članki