Srbija je oklepnike lazar III 8×8 MRACV prodala Turkmenistanu

by Urednik

NOVA NAROČILA OKLEPNIKOV LAZAR III 8X8 TUDI ZA VOJSKO SRBIJE

Srbija je izdelala in bo Turkmenistanu kmalu dostavila večnamenska kolesna oklepna vozila lazar III 8×8 (MRACV), je med obiskom Yugoimporta SDPR lokalnim medijem sporočil Jugoslav Petković, predsednik srbskega državnega posrednika za izvoz/uvoz obrambne opreme Yugoimport SDPR med nedavnim obiskom podjetja BBS – Tovarna Borbeni Složeni Sistemi v Veliki Plani

»Vozila, ki ste jih videli na začetku proizvodnega obrata (skupaj 9 oklepnikov lazar III], so pripravljena za prevoz v Turkmenistan,” je dejal Petković na video posnetku, ki ga je predvajala beograjska tiskovna agencija Tanjug. Podatek, da je Turkmenistan prva izvozna stranka za v Srbiji razvit MRACV, je v intervjuju, ki ga je 22. marca dal srbski službi ruske državne tiskovne agencije Sputnik, potrdil tudi srbski veleposlanik v Rusiji in Turkmenistanu Miroslav Lazanski. Petković pa je dal  izjavo ob podpisu srbskega ministrstva za obrambo (MO) in Yugoimporta sporazuma v višini 3,7 milijarde RSD (34,4 milijona USD) za opremljanje Vojske Srbije za nepotrjeno število oklepnikov lazar III MRACV.

Na dogodku je bil prisoten tudi srbski obrambni minister Nebojša Stefanović, ki je dejal, da je namen takoj opremiti izvidniške enote srbske vojske, s tem pa se bo znatno povečalo tudi število oklepnikov  lazar III, ki jih bo uporabljala srbska vojska. Poleg lazarja III, je napovedal Stefanović, bo srbska vojska  dobila tudi dodatne količine večnamenskih oklepnih vozil BOV M16 miloš 4×4 (MPAV) in samovoznih havbic nora-B52 M15 kalibra 155mm/52.

Med ogledom podjetja BSS so pokazali  6 samovoznih havbic Nora-B52, 9 oklepnikov lazar III in 10 lahkih oklepnih vozil M16 v različnih fazah montaže ter 6 155-mm cevi sa samovozne havbice nora-B52, za katere, kot je pojasnil Stefanović, BSS potrebuje 14-15 dni za vgradnjo. V Veliki Plani je bil  med tem obiskom omenjen tudi prototip samovozne havbice aleksandar 155 mm [nadaljnji razvoj Nora-B52 na osnovi šasije tovornjaka 8×8 MAN], ki naj bi jo poslali v ZDA za preizkušanje v ameriški vojski (US Army) na mobilno streljanje s havbico na poligonu Yuma v Arizoni.

Dogovor o nakupu novih oklepnikov lazar III za Vojsko Srbije je prišel le mesec dni za tem, ko je francoski Texelis na obrambni razstavi IDEX 2021 sporočil, da je Yugoimport pred kratkim naročil osne garniture T700 in T900 za ustrezno podporo gradnji oklepnikov M16 in lazar III vozila za srbske vojaške in policijske sile. Dobava osi proizvajalca Texelis naj bi se začela maja in junija 2021.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Yugoimport SDPR

Povezani članki