Srbija kupuje sistem protizračne obrambe pancir-S1

by Urednik

OB VOJAŠKI VAJI SLOVANSKI ŠČIT – 2019

Srbija je kupila in bo kmalu iz Rusije dostavila hibridni samovozni zračnoobrambni sistem pancir-S1 (NATO: SS-22 greyhound), rakete zemlja – zrak kratkega do srednjega dosega ter protiletalsko topniško orožje, je srbski predsednik Aleksandar Vučić razkril 24. oktobra v letalski bazi Batajnica v bližini Beograda med obiskom prve rusko-srbske vaje zračne obrambe “Slovanski ščit – 2019”, ki je potekala v Srbiji med 23. in 29. oktobrom.

“Naši vojaki so na usposabljanju in pričakujem, da bodo v mesecu ali dveh uspeli osvojiti potrebne vojaške veščine za uporabo sistema proti letalom, manevrirnim raketam in tudi manjšim brezpilotnim letalom,” je dejal Vučić.

V komentarju o morebitni pridobitvi najsodobnejšega zračno-obrambnega – protiletalskega in protiraketnega – sistema Almaz-Antei S-400 triumf (NATO: growler SS-21) je Vučić pojasnil, da …”če bi Srbija imela dva bataljona S-400, si nihče ne bi upal izpodbijati suverenost našega neba “in dodal, da ” bi Srbija želela imeti S-400, vendar če Rusi tega ne bodo pustili pri nas v Srbiji [po vaji], si tega ne more privoščiti. ”
Za srbski del “Slovanskega ščita – 2019” so bataljon zarčno-obrambnih sistemov S-400 (dolgega dosega)  in baterijo pancir-S1 pripeljali na letališče Batajnica s strateškimi transportnimi letali Ruskih vesoljsko-letalskih sil (Vozdushno-kosmicheskiye sily – VKS) Antonov An-124 ruslan (NATO: condor ) in Iljušin Il-76MD (NATO: candid),  rusko obrambno ministrstvo pa je ob tem povedalo, da so bili ti sistemi prvič nameščeni na ozemlju tuje države za namene usposabljanja.

Prvi del oddaje “Slovanski ščit – 2019” je potekal na poligonu Ašuluk, v Astrahanski regiji Ruske federacije sredi septembra, tam pa so se srbske posadke zračne obrambe usposobile za uporabo sistemov SAM pancir-S1 in S-400 SAM . Pridobljeno znanje so dokazali 26. oktobra, ko so srbske posadke zračne obrambe na vadbišču “Pasuljanske livade” v bližini Ćuprije v vzhodnem delu Srbije izvedle prvo bojno streljanje v živo s sistemom pancir-S1.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: YouTube

 

Povezani članki