Srbija posodablja radarje zračne obrambe, letala, helikopterje…

by Urednik

… IN IZ BELORUSIJE DOBIVA 4 LOVCE MIG-29

Posodobitev Srbskih zračnih sil in zračne obrambe (Ratno zrakoplovstvo in protivvazduhoplovna odbrana – RV i PVO) se nadaljuje z modernizacijo jurišnih letal SOKO J-22 orao (orel), nadzornima radarjema velikega dosega P-12 (NATO: spoon rest A) in P-18 (spoon rest D), pa tudi s generalnim remontom lahkih helikopterjev SOKO gazela in protitankovskih helikopterjev SOKO gazella GaMa ter stacionarnih raketnih sistemov zemlja-zrak srednjega dosega S-125M1T, je  v kolumni 9. januarja, ki jo  objavil srbski dnevnik Blic, napisal srbski obrambni minister Nebojša Stefanović.

Stefanovićeva kolumna je sledila predhodnemu intervjuju za srbsko službo ruske državne tiskovne agencije Sputnik, v katerem je dejal, da je lanskoletna odločitev srbske vlade, da se ne bo udeležila mednarodnih vojaških vaj, v veljavi do 8. marca 2021, vendar verjame  v možnost (ob pogojih seveda), da bi Srbija od marca ali aprila 2021 začela izvajati vojaške vaje z drugimi vojskami. Stefanović je za Sputnik še povedal, da Srbija resno razmišlja o uvedbi naborniške službe in da bi se morala o tem odločiti do konca leta, čeprav ni realno, da se postopek začne letos. O tej temi se je v srbskih političnih krogih in medijih razplamtela široka polemika, izvedli so številne ankete in podobno. Vendar strokovni krogi ne pripisujejo možnosti, da bi Srbija vojaški rok ponovno uvedla, kljub naklonjenosti nekaterih (vojaških in političnih) krogov v Srbiji. Vzrok naj bi bil predvsem v nezadostnih financah.

V novicah je beograjski dnevnik Novosti 12. januarja 2020 poročal, da se bo srbska desetčlanska flota lovcev  MiG-29 fulcrum v naslednjih tednih še razširila na 14 letal, ko bo Beograd dobil od Belorusije podarjene štiri MiG-29, ki jih trenutno prenavljajo in modernizirajo v 558. tovarn za remont letal v Baranovičih (558. ARZ).

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Vojska Srbije

Povezani članki