Tajvan želi kupiti 200 ameriških tankov M1A2 abrams

by Urednik

BODO ZDA PRODALE TAJVANU TANKE IZ BOJIŠČ V AFGANISTANU IN IRAKU?

Tajvan želi od ZDA kupiti 200 glavnih bojnih tankov M1A2 abrams, ki jih Ameriška kopenska vojska trenutno uporablja v Afganistanu in Iraku. Pentagon je namreč sporočil, da bodo ob umiku iz teh držav na Bližnjem vzhodu zaveznikom prodali nekaj orožja, ki se tam uporablja v spopadih.

Tajvan se resno zanima za nakup rabljenih ameriških glavnih bojnih tankov M1 Abrams iz Iraka in Afganistana. Ameriška Agencija za obrambno varnost (DSCA), ki mora ugoditi nakupu, zaenkrat še ni obravnavala želje Tajvana.

Tajvanska vojska si želi kupiti tanke M1A2 abrams že od leta 2000, Američani pa naj bi jih vsaj enkrat že zavrnili. Kritiki so takrat zapisali, da je Tajvan preveč gorata dežela in zato neprimerna za težke tanke in dodali, da bi bila Tajvanska vojska bolj učinkovita s kolesnimi oklepniki.

Tajvanska vojska ima v zadnjih letih težave z oklepnimi enotami, ki ima v svoji sestavi okoli 480 tankov M60A3 ameriških tankov iz 60-ih in 70-ih let, 450 še starejših CM11 (moderniziranih) in 300 srednjih tankov M-48, zasnovanih v 50-ih, in 250 tankov CM12.

Za Tajvan ne bi bilo prvič, da bi svojo vojsko posodobil z nakupom presežnih obrambnih sistemov iz ZDA. Tako so se z ZDA v letu 2007 dogovorili za nakup 12-ih patruljnih letal P – 3C orion za 1,9 milijarde USD, prvega pa so prejeli jeseni 2013.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Ameriški tanki M1A2 abrams v akciji

Povezani članki