Tank T-14 armata z novim sistemom aktivne zaščite z UV detektorjem

by Urednik

“ARMATA BO LAHKO PRESTREGLA SOVRAŽNE RAKETE V ZRAKU”

Ruski oklepniki razviti na skupni bojni platformi armata (glavni bojni tank T-14, bojno pehotno vozilo BMP T-15,…) bodo do konca leta 2016 dobili nove posodobljene sisteme aktivne zaščite. Novi ultravijolični (UV) detektorji bodo lahko zaznali iz vseh smeri približujoče rakete in granate, s čimer se bo občutno izboljša učinkovitost “aktivnih sistemov zaščite” oklepnikov armata, je pojasnil vir iz ruskega obrambnega ministrstva za časopis Izvestia.

Novi detektorji bodo sledili UV fotone v sledeh (ioniziranega zraka), ki jih pušča raketni pogon izstrelka. Sistem detektorjev tanka armate ne bo zaznal le izstreljene rakete, temveč tudi izračunal hitrost in smer projektila, vse potrebne podatke za  uspešno prestrezanje grožnje pa posredoval aktivnemu sistemu zaščite (celoten sistem so poimenovali “afganit”), ki bo lahko prestregel sovražne rakete v zraku. Ob tem pa proizvajalec trdi, da sistem ne bodo motili naravni pojavi, prav tako naj novi sistem (napram sedanjemu) ne bi motili bližnji delci v zraku.

“Detektorji UV so že bili nameščeni tako na tank T-14, kot na BMP T-15 in so trenutno v fazi testiranja  kot del sistema aktivne zaščite Afganit. Načrtujemo dokončanje projekta do konca leta,” je dejal vir na ruskem ministrstvu za obrambo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: Testiranje tanka T-14 armata na vadbišču (strelišču)

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki