Tanki se vračajo v Evropo

by Urednik

UKRAJINSKA KRIZA BO POVEČALA ŠTEVILO TANKOV V EVROPI 

Vse kaže, da se je končalo obdobje “zmernega” oboroževanja evropskih vojska, ki je trajalo vse od konca razpada Sovjetske zveze. Največji nemški proizvajalec tankov Krauss-Maffei Wegmann (KMW) napoveduje močno povečanje povpraševanja po njihovih proizvodih na podlagi ukrajinske krize in vse večje vojaške moči Rusije.

Predsednik nemškega vojaško-industrijskega koncerna KMW Frank Gauna je dejal, da letos prihaja povpraševanje po oklepnih vozilih iz številnih evropskih držav. “V vzhodni Evropi in Skandinaviji se je povpraševanje po oklepnikih močno povečalo,” je dejal Gaun za časopis Handelsblatt. Opozoril je, da je ta trend povezan z ukrajinsko krizo. Predsednik nemškega podjetja KMW, katerega najbolj znan proizvod so nedvomno tanki leopard, ob tem ni želel komentirati podrobnosti. Po informacijah analitikov pa naj bi vodili pogovore z več državami.

Po koncu hladne vojne in razpadu Sovjetske zveze je številčnost tankov v evropskih vojskah občutno padla. V letu 1990, v času podpisa pogodbe o konvencionalnih oboroženih silah v Evropi, so vojske držav članic Nata v Evropi imele v svojih oborožitvah več kot 24 tisoč tankov. V letu 2011 je bilo teh v vojskah evropskih članic Nato pakta že manj kot polovica – le še 11 tisoč. Prave številke pa so še veliko večje, saj je leta 1990 kar nekaj sedanjih članic zveze Nato bilo takrat članic Varšavskega pakta, ki je imel na območju Evrope več kot 30 tisoč tankov sovjetske proizvodnje, ki so ob razpadu Sovjetske zveze ostali v vzhodnoevropskih državah.

Trenutno glavne bojne tanke leopard (1 in 2) v Evropi uporabljajo Nemčija, Avstrija, Švica, Grčija, Španija, Portugalska, (Nizozemska), (Belgija), Danska, Norveška, Švedska, Finska (kupuje nizozemske) in tudi Poljska.

Edina država v vzhodni Evropi, ki v tem trenutku kupuje nemške glavne bojne tanke je Poljska. V letu 2002 je  od Nemške vojske odkupila 128 tankov leopard-2A4 iz presežnih zalog, ki so bili izdelani v 1980-ih letih. Lani je Poljska z Nemčijo sklenila pogodbo za nakup dodatnih 105 tankov leopard 2A5 in 14 leopard 2A4, vsi pa bodo dobavljeni do konca leta 2015. Vsi tanki leopard 2A4 bodo nadgrajeni v različico 2A4PL. Poljska je v maju in juniju 2014 iz Nemčije po železniških tirih že prejela 69 tankov leopard 2A5, sredi oktobra 2014 pa vseh 14 leopard 2A4.

Poljska vojska pa se s spreminjanjem tankovskega voznega parka sooča z določenimi težavami. Prva težava je kadrovske narave kot posledica tega, da v nemških tankih leopard 2 ni sistema za samodejno polnjenje topovske cevi, medtem ko ga ruski in sovjetski tanki imajo. Tako bodo v leopardih potrebovali 4-člansko posadko, medtem ko je v ruskih T-72 in njihovi poljski izpeljanki PT-91 twardy le 3-članska. To pa pomeni tudi novo usposabljanje posadke. Druga težava pa je tehnične narave, saj tanki drugega proizvajalci (druga tehnika) zahtevajo nov sistem vzdrževanja, popravil in varnosti.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Belgijska vojska se je odpovedala tankom, leoparde 1A5 bo prodala

Belgija se je kot druga država v Evropi odločila, da v svoji vojski ne bo več imela glavnih bojnih tankov, temveč raje lažja in bolj mobilna oklepna vozila Mowag piranha III s topom kalibra 90 mm.

Finska kupuje 100 tankov leopard 2 in večcevne raketomete M270

Finska kupuje 100 tankov leopard 2 in večcevne raketomete M270
Finska je napovedala, da bo v začetku prihodnjega leta od Nizozemske kupila 100 rabljenih glavnih bojnih tankov leopard 2A6.

Povezani članki