Turčija dobila še španske raketne sisteme MIM-104 patriot

by Urednik

ŠPANSKA VOJSKA BO V TURČIJI ZAMENJALA NIZOZEMSKO VOJSKO

V turško provinco Hatay Iskenderun so v petek 9. januarja 2015 z ladjo prispeli “novi” raketni sistemi zračne obrambe (SAM) MIM-104 patriot, poroča tiskovna agencija Anadolu. Raketni sistemi patriot iz vrst Španske vojske bodo v vojaški bazi Incirlik zamenjali nizozemske baterije tega tipa, ki so v okviru Severnoatlantskega zavezništva (NATO) varovale Turčijo pred sirskimi grožnjami zadnji dve leti.

Španska vojska je v južno Turčijo poslala šest baterij protiletalskih raketnih sistemov MIM-104 patriot in 150 vojakov, ki bodo v okviru zveze NATO varovali prebivalstvo in ozemlje Turčije.

Članice zveze NATO so v letu 2012 ugodile prošnji Turčije in januarja 2013 z raketnimi sistemi patriot okrepile zračno obrambo Turčije, da bi zaščitili ozemlje Turčije in državljane pred raketnimi napadi iz Sirije. Trenutno Nemčija, Nizozemska in ZDA prispevajo vsaka po (vsaj) dve bateriji MIM-104 patriot.

Dve nizozemski bateriji delujeta v provinci Adana, dve nemški v Kahramanmarasu in ameriške 8verjetno več kot dve) v Gaziantepu. Skupaj ti raketni sistemi aktivno branijo pred raketnimi napadi 3,5 milijona ljudi v Turčiji.

Nemčija se je 7. januarja 2015 odločila, da bosta oba raketna sistema patriot v južni Turčiji nameščena še eno leto. Mandat, za katerega je potrebno soglasje iz parlamenta, dovoljuje največ 400 nemškim vojakom da služijo v NATO-vi misiji v Turčiji do januarja 2016.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

 

Španija bo v Turčijo poslala raketne sisteme MIM-104 patriot

Španija bo poslala v Turčijo ob sirsko mejo vsaj dve bateriji sistemov zračne obrambe (SAM) MIM-104 patriot in 130 vojakov, s katerimi bodo zamenjali nizozemske enote s sistemi patriot.

ZDA ponujajo Turčiji rabljene raketne sisteme patriot

Podjetji Raytheon in Lockheed Martin sta ameriški vladi predlagali, da naj Turčiji proda rabljene raketne sisteme MIM-104 patriot.

Povezani članki