Španija bo v Turčijo poslala raketne sisteme MIM-104 patriot

by Urednik

ŠPANSKI SISTEMI PATRIOT BODO V TURČIJI ZAMENJALI NIZOZEMSKE

Španija bo poslala v Turčijo ob sirsko mejo vsaj dve bateriji sistemov zračne obrambe (SAM) MIM-104 patriot in 130 vojakov, s katerimi bodo zamenjali nizozemske enote s sistemi patriot, je sporočil španski obrambni minister Pedro Morenes sredi tedna.

Morenes je dejal, da se bo ta ukrep izvajal v okviru Natove operacije “za zaščito civilistov pred morebitnimi napadi iz zraka in z balističnimi raketami na južni meji” Turčije z Irakom in Sirijo. Španski raketni sistemi zračne obrambe MIM-104 patriot (Regimiento de Artillería antiaérea 74) bodo razporejeni v regiji Adana na jugozahodu Turčije. Španski vojaki in sistemi bodo v Turčijo prispeli v januarju 2015.

Nizozemska je pred kratkim sporočila, da ne bo več imela sredstev, da bi bile njene baterije nameščene še naprej v Turčiji in bo prenehala s tovrstno pomočjo konec januarja 2015. Zveza Nato in ZDA so zato pozvale Španijo, ki redko sodeluje v mednarodnih vojaških posredovanjih (nazadnje leta 2003 v iraški vojni, vendar so že naslednje leto ob spremembi na oblasti prekinili sodelovanje).

Španska vojska v okviru ameriške koalicije za boj proti iSIS-u ne bo neposredno sodelovala pri bombardiranju položajev ISIS-a na ozemlju Iraka in Sirije, bodo pa sodelovali s transportiranjem in zagotavljanjem humanitarne pomoči, kot tudi opreme ter orožja za Iraško vojsko.

Nizozemska, Nemčija in ZDA so v začetku leta 2013 v Turčijo poslale vsaka po vsaj dve raketne baterije MIM-104 patriot in vojake, da upravljajo z njimi. Turčija je namreč že vse od začetka sirske državljanske vojne pozvala k pomoči zaveznice v zvezi Nato, da ji pomagajo pri obrambi pred napadi iz Sirije.

Sistemi protizračne obrambe MIM-104 patriot oz. baterije raket zemlja-zrak, ki so sposobne prestreči balistične rakete, so nameščene v turških vojaških oporiščih. Vsaka baterija ima 4-6 lanserjev raket in zmogljivosti za izstrelitev do 16-ih raket.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki