Turčija ne bo poslala sistemov S-400 v Ukrajino

by Urednik

ANKARA NE NAMERAVA ZAMENJATI S-400 ZA AMERIŠKE LOVCE F-35

V zadnjih dneh so se pojavile informacije, da bi ZDA lahko Ukrajini kot del vojaške pomoči poslale tudi turške raketne sisteme zračne obrambe S-400, ki jih je Turčiji v zadnjih letih dobavila Rusija in so postali jedro spora za ameriško (ne)dobavo lovcev F-35. Turškim letalskim silam.

Informacijo, ki se je pojavila v ameriškem tisku, da ZDA ponujajo Turčiji zamenjavo protiletalskih sistemov S-400, ki jih je prejela od Rusije, za možnost prejema lovcev pete generacije F-35, so Turki sprejeli zelo zadržano. Po poročanju turške izdaje Haber7 menjave ruskega protiletalskega sistema za ameriške lovce ne bo.

V ameriški izdaji The Wall Street Journal se je pojavil članek, ki trdi, da so ZDA poskušale Turčijo prepričati, da ruske protiletalske raketne sisteme S-400 zamenja za ameriške lovce F-35 in se vrne v njihov razvojni program. Po navedbah publikacije je bilo to storjeno neuradno, da ne bi provocirali Rusije, v primeru uspeha pa so ZDA načrtovale dobavo sistemov zračne obrambe S-400 Ukrajini, kjer je Zelensky zahteval sodobne in zmogljive protiletalske sisteme.

Ukrajina potrebuje sodobno protiletalsko orožje, Turčija pa ga ima – ruski sistem S-400, ki je povzročil velik odziv ZDA in izključitev Ankare iz programa F-35 (…) Kaj pa trojna igra? ZDA pomagajo Turčiji, da pošlje svoje S-400 v Ukrajino, Turčija dobavlja F-35, to tudi pomaga obnoviti odnose med ZDA in Turčijo, v nasprotju z Rusijo – je zapisano v članku v The Wall Street Journal.

V Ankari so se na to objavo odzvali negativno, češ da imajo oblasti v državi jasno stališče, ki predvideva konec konflikta v Ukrajini z dialogom in ne sodelovanjem v njem. Turškega predsednika Erdogana so označili za edinega politika, ki ohranja dobre odnose tako s Putinom kot Zelenskim,  Turčija pa očitno ne želi izgubiti niti Rusije niti Ukrajine.

V Turčiji so se na ameriški predlog odzvali precej čustveno, z izrazitim protiameriškim naglasom. Splošni pomen komentarjev se je zreduciral na dejstvo, da ZDA poskušajo potisniti Turčijo proti Rusiji, Turki pa naj ne bi več potrebovali F-35, saj se bodo kmalu pojavila njihova letala in S-400 ne bodo dali nikomur, kasneje bodo kupili tudi S-500.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki