Turčija preklicala sporni nakup kitajskih raketnih sistemov HQ-9

by Urednik

JE TURČIJA PODLEGLA PRITISKU ZDA?

Turčija je preklicala 4 milijarde dolarjev vreden razpis za nakup izstrelkov zemlja-zrak (SAM) dolgega dosega (program T-Loramids), na katerem je bilo leta 2013 izbrano kitajsko podjetje CPMIEC (China Precision Machinery Import Export Corp)  z raketnim sistemom zračne obrambe HQ-9.

O odločitev Turčije, da prekliče dolgo zastalo ponudbo za raketne sisteme programa T-Loramids, so prvič poročali 15. novembra 2015, informacija pa je prišla iz urada turškega predsednika vlade. Novico pa so potrdili tudi viri iz turškega podsekretariata za obrambno industrijo.

Odpoved programa T-Loramids se je zgodila 13. Novembra 2015, tik pred srečanjem ameriškega predsednika Baracka Obame in s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, med dvodnevnim vrhom najmočnejši 20 držav sveta (G20) v turškem obmorskem mestu Antalya.

Na turškem razpisu za nabavo novega raketnega sistema zračne obrambe (program T-Loramids) so ob kitajski korporaciji CPMIEC sodelovali še Eurosam (s sistemom SAMP/T aster 30), Raytheon in Lockheed Martin (s sistemom MIM-104 patriot PAC-3) ter ruski Rosoboronexport (s sistemom S-300). Turčija je v letu 2013 za modernizacije zračne obrambe izbrala kitajski raketni sistem HQ-9 oziroma njeno izvozno različico FD-2000, vendar dokončna pogodba (tudi zaradi pritiskov ZDA in zveze NATO) ni bila podpisana.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki