Ukrajina razvija tank T-Rex kot protiutež ruskemu T-14 armata

by Urednik

“UKRAJINSKI TIRANOZAVER ZA BOJ Z RUSKO ARMATO”

Ukrajinska obrambna industrija je napovedal razvoj novega glavnega bojnega tanka z razvojnim imenom T-Rex (poimenovan po najnevarnejšem dinozavru – tiranozavru rexu), pri katerem bodo uporabili najsodobnejše tehnologije in obliko, da bo na bojišču lahko kos najnovejši generaciji ruskega glavnega bojnega tanka T-14 armata, so sporočili iz ukrajinskega podjetja Arey inženirska skupna.

Tank T-Rex naj bi bil opremljen z novo generacijo sistema za nadzor ognja in najnovejšimi tehnologijami oklopne zaščite. Novi sistemi naj bi vključevali tudi funkcije pokrivanja 360° vidnega polja za vse člane posadke, tank pa naj bi imel vgrajen tudi  z aktivni  sistem  zaščite pred vodljivimi in nevodljivimi protioklepnimi izstrelki.

Tako kot ruski tank T-14 armata naj bi bil tudi ukrajinski T-Rex opremljen s kupolo brez posadke, vsi trije člani posadke pa bodo nameščeni na sprednjem delu trupa.

T-Rex bodo oborožili s topom kalibra 125mm z avtomatskim sistemom polnjenja granat in daljinsko upravljano oborožitveno postajo, ki bo nameščena na vrhu tankovske kupole. Po napovedih oblikovalcev, naj bi novi T-Rex presegel bojne lastnosti zadnjih dveh ukrajinskih različic tankov oplot (izvedenka tanka T-72)  in bulat (izvedenka T-64).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki