Ukrajina že dobiva prve zahodne artilerijske oborožitvene sisteme

by Urednik

AMERIŠKI VOJAKI UČIJO UKRAJINSKE UPORABE HAVBIC 155MM

Ukrajinska vojska bo prejela artilerijo Natovega standarda, dobavo artilerije bodo zagotovile ZDA, Velika Britanija in Kanada. Ameriške vlečne havbice so po zadnjih podatkih že v Ukrajini.

 Odločitev je bila sprejeta sredi aprila (19. 4. 2022), ko je potekala skupna videokonferenca ZDA, Kanade, Francije, Nemčije, Poljske, Japonske, Italije, Evropske komisije in Nata, na kateri so se odločili, da ukrajinski vojski zagotovijo določeno število topniških kosov. Dobave sta najprej zagotovila Biden in Johnson, pridružil se jima je še Trudeau.

Koliko topništva bo skupaj dostavljeno v Kijev, še ni znano, dobave bi se morale začeti v “nekaj dneh”. Pred tem je Washington napovedal, da namerava zanje v Ukrajino poslati 18 havbic kalibra 155 mm in 40.000 granat. Združeno kraljestvo lahko dobavi 155-mm samovozne topniške naprave (ACS) AS-90 braveheart, o kanadskem topništvu pa doslej  še niso poročali. Trudeau je dejal, da bodo v Ukrajino poslali “težko topništvo”, podrobnejše podatke pa bodo objavili kasneje.

Medtem bodo ZDA dobavile Ukrajini veliko več topništva, kot je bilo predhodno napovedano. Stvar je v tem, da je Biden že podpisal odlok o dodelitvi drugega paketa vojaške pomoči Kijevu v višini 800 milijonov dolarjev. Vključevala bo tudi topniške naprave, števila in vrste orožij pa še niso objavili.

Britanski premier je na video konferenci predlagal oskrbo Kijeva s toliko orožja , da bi Rusijo sploh odvrnili od invazije na Ukrajino. In nemški kancler Olaf Scholz je dejal, da zmage ruske vojske ne smejo dovoliti.

V zadnjih dneh so dobave samohodnih havbic napovedale tudi Češka, Norveška, Švedska,…

Ameriški vojaki ukrajinske vojake učijo upravljanja s havbicami 155 mm

Ameriški vojaki učijo pripadnike ukrajinske vojske uporabe vlečnih havbic 155 mm, potem ko so se v Washintgonu odločili, da Ukrajini donirajo 155mm havbice (M198 ali M777) za potrebe zoperstavljanja invaziji Ruske vojske v Ukrajini.

ZDA so 13. aprila 2022 napovedale dobavo nove vojaške opreme Ukrajini, vključno z 18-imi vlečnimi havbicami 155 mm in 40.000 topniškimi naboji. Dobavo havbic M777 Ukrajini pa je nedavno napovedala še Kanada.

Usposabljanje ukrajinskih vojakov izvajajo ameriški vojaki zunaj Ukrajine, je sporočil tiskovni predstavnik Pentagona Johna Kirbyja. Na havbicah se uri majhno število Ukrajincev – inštruktorjev, ki bodo nato učili svoje kolege.

Trenutno ukrajinska vojska uporablja le topniško orožje sovjetske izdelave, vključno z vlečenimi in samohodnimi havbicami.

M198 je srednje velika, vlečna havbica kalibra 155 mm, ki jo je začela uporabljati ameriška kopenska vojska in marinci leta 1979. Tehta manj kot 7.300 kg, kar omogoča, da jo lahko spustijo s padalom ali se prevaža z CH-53E super stallion ali CH-47 chinook. Havbico M198 lahko vleče vojaški tovornjak pri najvišji cestni hitrosti do 72 km/h. Havbico upravlja ekipa 11 vojakov. Ima učinkovit doseg 22 km s standardnim izstrelkom in 30 km z raketnim izstrelkom.

M777 je najnovejša generacija vlečne havbice v službi ameriške vojske in je v uporabo v ZDA od leta 2005. Ima težo 4.200 kg in je kar 41 % lažja od havbice M198, zato jo je tudi lažje transportirati po zraku.

M777 ima učinkovit doseg 24 km s standardnim strelivom in 30 km s strelivom ERFB (Extended Range Full Bore). Najnovejša različica M777A2 lahko strelja z GPS vodenim strelivom M982 excalibur, ki omogoča natančen ogenj v dosegu do 40 km.

Pripravila: B. Knific, A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki