V Belorusiji razvijajo  kolesno oklepno vozil MZKT-590100 umka

by Urednik

BELORUSI RAZVIJAJO OKLEPNO VOZILO NA ELEKTRIČNI POGON

V Belorusiji so začeli razvijati kolesno oklepno vozilo MZKT-590100 umka 8×8, ki je prvi beloruski projekt oklepnika. Zaenkrat še ni znano ali bodo sami ali v sodelovanju s tujimi partnerji organizirali proizvodnjo kolesnih oklepnih vozil.

Pobuda za izdelavo družine kolesnih oklepnih vozil umka je že leta  2008 prišla iz tovarne traktorjev v Minsku. Po preučitvi razmer na svetovnem trgu z orožjem  je družba sklenila, da njene tehnološke in proizvodne zmogljivosti, zgrajene v več desetletij letih razvoja ter proizvodnje kolesnih vozil za vse terene, omogočajo razvoj širokega spektra kolesnih oklepnih bojnih in transportnih vozil, ki bodo konkurenčni tovrstnim proizvodom tujih podjetij .

Sprva so sicer sprejeli odločitev, da ne bo razvili vozila, ki temelji na najbolj naprednih tehničnih rešitev, potem pa so se določili, da mora imeti inovativni električni-pogonski sklop z ločenimi motorji za vsako kolo.

Za to naj bi uporabili indukcijske motorje ali motorje s trajnimi magneti . Za konstrukcijo oklepnega kolesnega vozila bodo uporabili najsodobnejše materiale (vključno s kompoziti). Posadka bo imela na voljo najbolj izpopolnjene optično – elektronske sisteme za nadzor, odkrivanje ciljev in namerjanje. Enako velja za  komunikacijske in sisteme protipožarne zaščite. Vsaj na začetni stopnji načrtujejo nakup oborožitvenih postaj pri tujih proizvajalcih. Pobudniki projekta so prepričani, da bi se poleg osnovnega proizvajalca – Tovarne traktorjev v Minsku, v razvoju in proizvodnji družine kolesnih oklepnikov MZKT – 590100 umka lahko dokazali svoj ​​inovacijski potencial številne domače akademske ustanove in industrija, specializirana za obrambne proizvode.

Do sredine leta 2010 so strokovnjaki proučevali konstrukcijske zasnove številnih obstoječih oklepnih kolesnih vozil, njihove prednosti in slabosti, opravili pa tudi analizo različnih tipov električnega prenosa, materialov za oklep, itd. Začeli so tudi že s  predhodnimi pogovori s potencialnimi partnerji in skušali pridobiti načelno soglasje za sodelovanje v projektu . V teku je tudi postopek pridobitve in sklenitve pogodb za raziskave in razvoj, saj bi proizvajalec rad pridobil tudi vladna sredstva za zavoj projekta, sicer bo razvoj oklepnika zastal.

Tehnične značilnosti kolesnega oklepnega vozila MZKT – 590100 umka

Načrti beloruskega oklepnika MZKT-590100 umka

Konfiguracija osi: 8×8
Masa praznega: 14.000 kg
Nosilnost: 6.000 kg
Motor: dizel s 360-490 kW
Najvišja hitrost: 130 km/h
Hitrosti na terenu: 55 km/h
Hitrost plovbe: 12 km/h
Avtonomija: 1.000 km
Dimenzije:
širina: 3000 mm
višina: 2.000-2.300 mm
dolžina: 7.800 mm
Možnost prevoza z letalom: An-124

Povezani članki