V Srbiji uspešno preizkusili nov večcevni raketomet LRSVM morava

by Urednik

SRBSKA VOJSKA BO DOBILA NOVE VEČCEVNE RAKETOMETE

Na vojaškem poligonu Nikinci v srbski pokrajini Vojvodini so v petek 30. januarja 2015 uspešno preizkusili nov večcevni raketomet LRSVM morava, ki ga bo Vojska Srbije dobila v svojo oborožitev  do konca leta.

Demonstracije lansiranja raket iz novega srbskega večcevnega raketometa LRSVM (Lanser Raketa Samohodni Višecevni Modularni) morava, ki ga je razvil Vojaški tehnični inštitut Beograd  in ga proizvaja podjetje IMK 14. oktobar iz Kruševca skupaj s Prva Petoletka iz Trsteniku in FAP iz Priboja, se je udeležil tudi srbski obrambni minister Bratislav Gašić.

“Danes je pomemben dan za Vojsko Srbije, potem ko smo uspešno zaključili razvoj in predstavitvene preskuse raketnega sistema Morave po petih letih testiranja,” je minister Gašić povedal novinarjem, ki so si ogledali lansiranje raket grad 122mm in oganj 128mm.

Ob tem je Gašić dejal, da bo uvedba novega večcevnega raketometa v srbski vojaški sistem uvrstila Srbijo med 17 državami, ki imajo v oborožitvi  moderno orožje te vrste, hkrati pa izrazil prepričanje, da lahko pomeni tudi veliko izvozno priložnost za srbsko obrambno industrijo. “Edina država v regiji, ki ima podoben raketni sistem je Turčija, kar daje Srbiji veliko priložnosti za izvoz,” je dejal Gašić.

Novi samovozni večcevni raketomet LRSVM morava bodo začeli množično proizvajati sredi leta 2015, kar 98 % vseh sestavnih delov sistema, pa naj bi bilo proizvedenih v Srbiji.

Zoran Rajić, direktor Vojaškega tehničnega inštituta Beograd,  je dejal, da je LRSVM morava kompleksno orožje, v katerega je vloženega veliko znanja, tehnoloških rešitev in izkušenj srbskih strokovnjakov, ki so ga razvili v petih letih.

Večcevni raketomet LRSVM Morava je namenjen za obstreljevanje vojaških ciljev kot so poveljniška mesta, vojaške baze, skladišča, letališča in oklepnih ciljev. Sistem lahko uporablja rakete oganj 128mm, ki imajo največji doseg do 22,5 km, ali rakete grad 122mm, z dosegom do 35 km.

Srbija je v razvoj večcevnega raketometa LRSVM morave, s katerim bodo v Vojski Srbije nadomestili raketomete BM-21 grad, M-77 oganj in M-63 plamen, vložila 1 milijonov evrov.

Večcevni raketni sistem LRSVM morava so namestili na transportno vozilo FAP 1118 4×4, na katerem sta dva kontejnerja s po 12 do 16 lansirnimi cevmi, ki lahko izstrelijo rakete plamen, oganj in grad. To omogoča, da sistem hkrati razpolaga tako z raketami krajšega in daljšega dosega. Rakete lahko izstreli posamično ali celo salvo, namerilni sistem pa dobiva informacije od inertnega sistema navigacije, GPS enote in oddajnikov za avtomatsko pozicioniranje, tako da ga je mogoče upravljati brez uporabe satelitskih podatkov. Sistem se lahko upravlja neposredno iz kabine ali na daljavo. Tričlanska posadka pripravi ta artilerijski sistem za streljanje v 45 sekundah, po izstrelitvi raket pa lahko položaj zapustijo v roku 30-ih sekund. Ponovno polnjenje raketometa traja 5 minut, čas izstrelitve polne salvo pa je 15-25, odvisno od vrste raket.

Pripravil: A. Knific, foto: Ministarstvo odbrane Srbije

VIDEO: Testiranje novega srbskega večcevnega raketometa LRSVM morava

Povezani članki