V Ukrajini razvijajo vodeno strelivo za raketomet  BM-21 grad 

by Urednik

UKRAJINCI NADGRAJUJEJO RAKETO TAJFUN-1

V ukrajinskem konstruktorskem biroju Juzhnoje razmišljajo o možnosti izdelave nadzorovanega 122-mm streliva za večcevni raketometni sistem (MLRS) BM-21 grad. Govorimo o nadaljnji posodobitvi izstrelka tajfun-1 ukrajinske zasnove, ki je zdaj v preizkušanju. Načrti so postali znani ob predstavitvi rezultatov dela konstruktorskega biroja za leto 2021.

Kar se tiče samega streliva tajfun-1, se razvija po naročilu ukrajinskega ministrstva za obrambo. Poleg oblikovalskega biroja Juzhnoje v delu sodelujejo Juzhmash, Mehanski obrat Pavlograd in številna druga ukrajinska podjetja.

Preizkusi nove rakete za MLRS BM-21U verba ter BM-21 grad in BM-21UM berest so bili opravljeni v letu 2019. Domneva se, da se bo ciljni doseg obetavnega streliva povečal na 40 km (v primerjavi z 20,4 km pri sovjetski različici).

Maja lani so tajfun-1 testirali na srednji domet in natančnost. Kasneje, avgusta, je bil v okviru preizkusov raketni sistem BM-21 grad izstreljen s strelivom tajfun-1 na poligonu Široki Lan.

Po uspešnih preizkusih raketnih izstrelkov tajfun-1 v konstruktorskem biroju Juzhnoje so povedali, da bo v prihodnosti mogoče razviti 220-mm raketo tajfun-2 za večcevni raketomet  9K57 uragan.

Pripravil: B. Knific, foto: TopWar

Povezani članki