VIDEO: Novo rusko gosenično oklepno vozilo BMP T-15 armata

by Urednik

PRVI POSNETKI RUSKEGA PEHOTNEGA OKLEPNIKA, RAZVITEGA NA MODULARNEM PODVOZJU ARMATA

Na spletu se je pojavil videoposnetek novega ruskega goseničnega oklepnega vozila pehote BMP T-15 (object 148), ki so ga razvili na podvozju armata (skupni s tankom T-14 armata). Sredi januarja 2015 so se pojavili prvi posnetki novega ruskega tanka T-14, ki smo ga predstavili v spodnjih novičkah.

Rusko Podjetje za raziskavo in razvoj Uralvagonzavod (UVZ) je po petih letih razvoja na testiranja Ruski vojski poslala tako prve tanke T-14 armata, kot tudi prva težka oklepna pehotna vozila BMP (Boyevaya Mashina Pekhoty) T-15. Zaenkrat so se v javnosti pojavili le posnetki naključnih očividcev nove serije ruskih oklepnikov, javnosti pa jih bodo prvič predstavili na moskovskem Rdečem trgu 9. maja 2015 ob praznovanju Dneva zmage (70-let konca 2. svet. vojne).

Podvozje novega tanka T-14 armata in pehotnega vozila BMP T-15 je zasnovano kot modularna univerzalna bojna platforma (imenovana armata), ki jo bodo Rusi uporabili za številne različice oklepnih vozil – za ognjeno podporo, razminiranje, samohodne havbice in pontonske mostove.

Rusija bo razvijala nova oklepna vozila na platformi tanka armata

26. november 2012

Rusija bo začela z razvojem topništva, protiraketne obrambe in jedrskih, bioloških in kemičnih obrambnih sistemov, ki bodo nastali na enotni platformo tanka armata(armada), je sredi novembra 2012 sporočil general kopenskih sil polkovnik Vladimir Chirkin.

Ruski podpredsednik vlade Dmitrij Rogozin je že pred tem poudaril, da bodo vsa nova bojna motorna vozila, vključno z novo generacijo tankov,  temeljila na univerzalni platformi tanka armata (“perspektivna težka bojna platforma armata”).

Platforma tanka armata bo podlaga za glavni bojni tank, težka pehotna vozila, oklepno reševalno vozilo, oklepna transportna vozila, težka bojna vozil in več vrst oklepnih vozil za podporo z lastnim pogonom spopadov vozil.

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube

VIDEO: Novo rusko gosenično oklepno vozilo BMP T-15

Povezani članki