VIDEO: Začetek testiranja tanka T-14 armata na strelišču

by Urednik

RUSIJA ZAČELA GLAVNE TESTE TANKA T-14 ARMATA NA STRELIŠČU

Rusi so na spletu objavili nov videoposnetek njihovega v zadnjem času propagandnega paradnega konja vojaške moči – glavni bojni tank T-14 armata. Začeli so namreč testiranja novega tanka in njegovih edinstvenih značilnosti na strelišču.

Glavno bojni tank T-14 armata, ki ga je Rusija prvič pokazala na vojaški paradi ob Dnevu zmage 9. maja 2015 v Moskvi, naj bi imel značilnosti, ki začenjajo novo poglavje v industriji bojnih tankov. Snovalci tanka armate trdijo, da je novi T-14 zahvaljujoč nevidnim (stealth) tehnologijam praktično neviden v infrardečem in drugih spektrih. Opremljen je tudi z radarjem z aktivno fazno rešetko (AESA), ki je podoben tistemu iz ruskih lovcev 5. generacije T-50 PAK FA. Radar in kamere so namenjeni tako za boj proti sovražniku, kot tudi za izvidovanje in usmerjanje ognja. Glavni oborožitvi tanka T-14 sta gladkocevni top 125 mm in ​daljinsko vodeni ​mitraljez 7.62mm.

Ruski oklepniki razviti na skupni bojni platformi armata (glavni bojni tank T-14, bojno pehotno vozilo BMP T-15,…) bodo do konca leta 2016 dobili nove posodobljene sisteme aktivne zaščite. Novi ultravijolični (UV) detektorji bodo lahko zaznali iz vseh smeri približujoče rakete in granate, s čimer se bo občutno izboljša učinkovitost “aktivnih sistemov zaščite” oklepnikov armata.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki