Vojaška vaja ROCK PROOF 3: Ameriški padalci skočili nad Divačo

by Urednik

SODELOVANJE 1. BRIGADE SLOVENSKE VOJSKE IN 173. BRIGADE AMERIŠKE VOJSKE

Novembra in decembra 2014 je v Sloveniji potekala tretja izvedba vojaških vaj pod skupnim imenom “Rock Proof”, ki so plod partnerskega sodelovanja med 1. brigado Slovenske vojske in  173. zračno-desantno brigado (ABCT) Ameriške vojske, nastanjene v sosednji Italiji. Okrepljeno sodelovanje med brigadama se bo s serijo skupnih vaj nadaljevalo tudi naslednje leto.

Prvi del vaje “Rock Proof 3”, od 17. do 21. novembra v Postojni, je bil namenjen usposabljanju iz logističnega področja, sodelovale so enote bataljona za podporo 173. brigade Ameriške vojske in Logistične brigade Slovenske vojske.

Drugi del vaje “Rock Proof 3”, od 1. do 4. decembra v Postojni in Divači, je bil namenjen usposabljanju bojnih enot 2. bataljona 503. polka 173. brigade Ameriške vojske in 10. pehotnega polka 1. brigade Slovenske vojske, poleg tega so podporo nudile še nekatere druge enote Slovenske vojske. Na poligonih Poček in Bač so se usposabljali mitraljezci, izvidniki, ostrostrelci, minometniki in pehotni oddelki. Izvajali so dnevna in nočna, tako posamična kot skupinska bojna streljanja in situacijske vaje. Poudarek usposabljanja pehotnih oddelkov je bil na patruljiranju v naselju z odzivom na različne grožnje, kar je bila vsebina taktične vaje z bojnim streljanjem (spodaj). Na vaji je skupaj sodelovalo okrog 250 slovenskih in 170 ameriških vojakov, z namenom medsebojne povezljivosti enot, izmenjave izkušenj in združenega bojevanja rodov ob zavezniški souporabi vojaške infrastrukture in delitvi finančnih bremen.

Padalski skok v Divači

1. decembra 2014 so ameriški vojaki nad divaškim letališčem Gabrk izvedli padalski skok četne bojne skupine. V zavetju teme, med 18.30 in 20. uro, so transportna letala hercules C-130  iz baze Aviano (Italija) nad letališčem odvrgla skupno 150 padalcev z višine 300 metrov. Slovenskih vojakov tokrat ni bilo med padalci, čeprav so v Italiji skupaj z ameriškimi kolegi letos že izvajali padalske skoke iz helikopterja chinook in letala hercules C-130. Divaški padalski skok je bil del serije brigadnih vaj preverjanja pripravljenosti za načrtovanje in izvedbo hitrega posredovanja, ki jih 173. brigada Ameriške vojske s posameznimi četami v sodelovanju z zavezniškimi državami izvaja po Evropi, zadnje pol leta s poudarkom na baltskih državah in vzhodni Evropi. 173. brigada je ena od dveh brigadnih bojnih skupin Poveljstva za Evropo Ameriške vojske in je namenjena za hitro posredovanje (18 ur) na območju odgovornosti treh poveljstev: za Evropo, Afriko in Centralnega poveljstva (Bližnji vzhod in osrednja Azija).

Vojaške vaje v letu 2015

Na letališču v Divači je bila pretekli teden organizirana novinarska konferenca poveljnika 1. brigade Slovenske vojske, brigadirja Miha Škerbinca, in županje Divače Alenke Štrucl Dovgan. Divaško letališče bo v prihodnjem letu štirikrat gostilo vojaško vajo ameriških in slovenskih brezpilotnih letal: prva bo od 21. januarja do 3. februarja, druga v sredini aprila, tretja v začetku junija in četrta konec junija. Na Postojnskem in Divaškem se bo nadaljevala serija vojaških vaj “Rock Prof” (januar, maj, junij in oktober) in osrednje vaje Slovenske vojske “Takojšen odgovor 2015” (10. – 23. september). Na novinarski konferenci sta govornika izpostavila sodelovanje Slovenske vojske in akterjev iz civilnega okolja v iskanju skupnega jezika, kako omejiti morebitne negativne vplive in kako izkoristiti pozitivne priložnosti za lokalno skupnost.

Vpogled v dogajanje in razpoloženje v 1. brigadi Slovenske vojske vam je na voljo v posebni prilogi “Prvi”, objavljeni v decembrski izdaji revije Obramba.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: revija Obramba, 173. ABCT

VIDEO: Skok padalca 173. zračno-desantno brigado Ameriške vojske

SORODNE NOVICE:

Izid revije Obramba, december 2014

V četrtek 4. decembra 2014 izide nova številka Revije Obramba, v kateri se podrobneje posvečamo predstavitvi Združenja vojaških gornikov Slovenije (ZVGS), 46. obletnici ustanovitve Teritorialne obrambe Republike Slovenije (TO),…

FOTO: Mednarodna vojaška vaja Rock Proof 3 na Počku

V Sloveniji poteka mednarodna vojaška vaja Rock Proof 3 na kateri poleg pripadnikov 1. brigade Slovenske vojske sodelujejo tudi pripadniki 173. zračno-desantne brigade Ameriške vojske, ki so nastanjeni v italijanskem mestu Vicenza.

Povezani članki