ZDA bo Poljski prodala raketne sisteme MIM-104 patriot

by Urednik

POLJAKI BODO IMELI NAJSODOBNEJŠE RAZLIČICE RAKETNEGA SISTEMA PATRIOT

V podpisani pogodbi se ameriška vlada strinja, da bo Poljski vojski prodala protiletalske raketne sisteme zemlja-zrak srednjega dosega MIM-104 patriot v najnovejši konfiguraciji – takšne kot jih uporablja Ameriška vojska, je dejal poljski obrambni minister Antoni Macierewicz. Podrobnosti o številu baterij in vrednosti posla (javnosti) še niso znane.

Modernizacija zračne obrambe je ena od prednostnih nalog dolgoročnega razvojnega načrta poljskih oboroženih sil. V ta namen so tudi začeli program WISLA za nakup raketnega sistema srednjega dosega, ki je zmožen prestreči tudi balistične izstrelke.Poljska si najbolj prizadeva pridobiti ameriški raketni sistem MIM-104 patriot (Phased Array Track to Intercept on Target), ki bo integriran z raketami SkyCeptor in z radarjem z aktivno fazno rešetko (AESA), ki pokriva 360 stopinjski kot.

Prve ameriške raketne baterije MIM-104 patriot naj bi Poljska vojska dobila do leta 2022, z lanserjem raket HOMAR pa bodo Poljaki zaokrožili strukturo poljskega obrambnega sistema – protiraketni ščit, ki nam daje popolno varnost pred katerim koli nasprotnikom, ki ima kakršno koli orožje, ki ogroža Poljsko, je zaključil obrambni minister Macierewicz.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki