ZDA pošiljajo v Evropo dodatnih 100 abramsov in bradleyev

by Urednik

ŠE VEČ AMERIŠKIH TANKOV OB RUSKI MEJI

Ameriško obrambno ministrstvo načrtuje v letu 2015 poslati dodatnih 100 tankov M1 abrams in oklepnikov M2A3 bradley v države članice zveze Nato v vzhodni Evropi, je sporočil ameriški general Ben Hodges.

Ameriška kopenska vojska je že v februarju 2014, po le enoletnem umiku težkih oklepnikov po 69-letni prisotnosti, v Evropo ponovno pripeljala 50 tankov M1 abrams in oklepnikov M2A3 bradley. Tanke in oklepnike so v okviru vojaških vaj so poleti iz Nemčije premestili v Latvijo in na Poljsko, novih 100 pa nameravajo po koncu novih skupnih vojaških vaj z zavezniki v Nemčiji razmestiti po celi vzhodni Evropi. Tako naj bi bataljone napotile v baltske države, na Poljsko, v Romunijo in v Bolgarijo.

Poteza je del operacije “Atlantic Resolve”, ki po besedah Hodges želi dati “zagotovilo tistim zaveznicam, ki so najbliže (ruski) grožnji,” poroča ruska televizija RT.

ZDA imajo približno 29.000 vojakov stalno nameščenih v Nemčiji, Italiji in Belgiji, vendar se bo to število še povečevalo, saj so države članice pakta Nata zahtevale, da Pentagon pošlje več vojakov v vzhodno Evropi zaradi Ruske grožnje v regiji.

Ruski analitiki menijo, da Nato že izvaja ukrepe za zagotavljanje dolgoročne prisotnosti svojih vojaških enot v vzhodni Evropi, Združene države Amerike pa nameščajo svojo vojsko bližje ruski meji v skladu z Natovimi načrti širitev na vzhod.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je ponovno opozoril, da bi nepremišljena širitev zveze Nato v vzhodno Evropo ogrozila evropsko stabilnost.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki