Zelena luč za tanke abrams za Romunijo

by Urednik

AMERIŠKI TANKI ZA ROMUNSKO VOJSKO

Ameriška agencija za obrambno varnostno sodelovanje (DSCA) je v četrtek, 9. novembra 2023, objavila soglasje in podrobnosti pogodbe o prodaji tankov M1A2SEPv3 abrams romunski vojski.

Pogodba, ki naj bi bila že podpisana, je bila ocenjena na največ 2,53 milijarde USD in se nanaša na nakup 54 tankov M1A1 abrams s strani Romunije iz strateških virov ameriške vojske, ki bodo uporabljeni za izdelavo 54 tankov M1A2SEPv3 abrams.

Ta vrsta dela vključuje rezanje starih lupin abramsov in zamenjavo delov jeklenih plošč, kot je dno trupa ali zadnja niša stolpa. Preostale oklepne jeklene plošče se v obliki recikliranja uporabljajo za varjenje trupov in stolpov po novem standardu. Nove komponente se nato vgradijo v novo zvarjene lupine. Poleg tankov lahko Romunija po pogodbi naroči tudi štiri vozila za tehnično podporo M88A2, štiri jurišne mostove M1110 s štirimi razponi HASB (Heavy Assault Scissor Bridge) in štiri inženirske tanke M1150.

Poleg tega bo paket vključeval nakup 10 rezervnih motorjev AGT1500, mitraljeze, podporna vozila streliva, vključno s 5.940 granatami večnamenskega programabilnega visokoeksplozivnega izstrelka M1147 in 4.230 naboji učnega projektila M1002.

Najverjetneje je bilo kupljeno tudi protitankovsko strelivo APFSDS, vendar število in tip nista javna in bosta pridobljena s posebno pogodbo. Paket vključuje tudi logistično in izobraževalno podporo.

Pripravil: B. Knific, foto: DVIDS, Sgt. Caleb Franklin

Povezani članki